Lichtlijnig

Ineengedoken grote zilverreiger

door op 15 jan 2013 om 12:22 uur, onder natuur, vogels, weerbeeld, winter

Terwijl er vooral in het zuidwesten van ons land een aardig laagje sneeuw is gevallen, wat de drukste ochtendspits ooit tot gevolg had, met in totaal 1.003 km file, is er hier in Fryslân geen vlokje sneeuw gevallen. Maar ach, we hebben hier de laatste jaren niet te klagen gehad over een gebrek sneeuw. In tegendeel een pak sneeuw heeft het schaatsplezier hier meermaals bedorven …

Het uitblijven van sneeuw is voor de schaatsliefhebbers goed nieuws. Waar op dit moment ijs ligt, daar ligt het er mede door het ontbreken van wind mooi hard en glad bij. Aanhoudende vorst kan die mooie ijsvloer de komende dagen goed laten groeien nu er geen isolerend sneeuwdek op ligt …

Voor de vogels wordt het er intussen allemaal niet makkelijker op. De tuinvogels krijgen her en der wel wat hulp, en ook eenden en andere watervogels in parken komen met wat hulp de winter wel door. Vooral voor de vissers onder de vogels is echter een moeilijke tijd aangebroken, voorlopig kunnen ze nog wel even op hun reserves teren, maar het eind van de winter is nog niet in zicht …

Nadat ik gistermiddag bij de Hooidammen de eerste schaatsers op de foto had gezet, trof ik even later in de buurt van Earnewâld deze grote zilverreiger aan. Minutenlang kon ik hem rustig bekijken, terwijl hij ineengedoken aan de rand van een rietveld zat, waar hij af en toe wat rondscharrelde. Pas toen er een nogal luidruchtige tractor passeerde, vloog hij op om uit beeld te verdwijnen …

:, , , , , , , , , , ,

Ga om te reageren naar: Afanja's weblog. Klik daar op de tekst "Comments" naast de titel van het logje.

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!