Lichtlijnig

Weerbeeld augustus 2012

door op 06 sep 2012 om 12:02 uur, onder amfibiën & reptielen, natuur, vlinders, weerbeeld, weercijfers

Augustus ging stralend van start met een dag waarop in ons tuintje de zomerse waarde van 25 graden net niet werd bereikt. Desondanks was het een uitgelezen dag voor een rondrit bij het Wad in de buurt van Paesens-Moddergat, die me welgeteld tien dagen blogplezier heeft opgeleverd …

Na die mooie eerste dag volgde een periode met wisselvallig weer, waarin regelmatig buien met onweer en hagel over het land trokken. Plaatselijk zorgden de buien voor veel overlast, zo werd op 4 augustus het Dicky Woodstock Festival bij Steenwijkerwold getroffen door een valwind, die een ravage aanrichtte op het festivalterrein. De temperaturen bleven in de eerste decade net onder of rond het langjarig gemiddelde steken. Het had er alle schijn van dat het weerbeeld van juni en juli zou worden voortgezet, niets wees op stabiel zomerweer …

Uiteindelijk volgde er toch een stabielere periode, waarin echt zomerse temperaturen werden bereikt, en waarin het voor de verandering ook eens twee weken achtereen weinig of niet regende. Het is alleen zo jammer, dat het dan meteen weer zo doorslaat. In het weekend van 18 en 19 augustus werd het overal in ons land tropisch warm. In ons tuintje was het op die dagen resp. 30,9 °C en 32,5 °C. Landelijk werd de hoogste temperatuur genoteerd bij het KNMI station Ell, daar werd het die zondag 36,7°C, de hoogste temperatuur die dit jaar in ons land is gemeten …

In ons tuintje heb ik in augustus 28 warme dagen (maximum 20°C of hoger), 5 zomerse dagen (maximum 25°C of hoger) en 2 tropische dagen (maximum 30°C of hoger) kunnen noteren. Daarmee mogen we helemaal niet klagen, want over de periode 1971-2000 hadden we in augustus gemiddeld 20 warme, 6 zomerse en 1 tropische dag …

Augustus was ook de maand waarin er hier in de omgeving eindelijk eens wat andere vlinders te zien waren dan witjes. En met dank aan het zonnige weer had ik op 10 augustus op de Merskenheide weer eens een ontmoeting met een adder …

Volgens het KNMI viel er in augustus over het land gemiddeld 82 mm regen, dat komt aardig overeen met het langjarig gemiddelde van 78 mm. Maar er waren grote regionale verschillen, in de laatste decade van de maand volgden er vooral in het noorden opnieuw zware buien. Vooral het weekend van 25 en 26 augustus was erg buiïg, in ons tuintje viel alleen op die zondagochtend al 57 mm. In totaal heb ik in augustus in ons tuintje 147 mm neerslag afgetapt, terwijl het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 60 mm was …

In het noorden van Fryslân en Groningen viel nog veel meer regen, plaatselijk viel er in dat weekend ruim 100 mm. Voor diverse aardappelboeren op de Friese klei lijkt de oogst verloren te zijn, omdat de aardappelen meer dan 24 uur onder water hebben gestaan, waardoor ze gaan rotten. Van de KNMI stations noteerde Leeuwarden in augustus de hoogste neerslagsom: 161 mm …

Augustus was een maand die in onze omgeving twee gezichten toonde: enerzijds was het een erg natte maand, maar het was ook een zonnige maand met veel warme dagen. Van een aantal van die warme dagen heb ik volop kunnen profiteren met een paar prachtige ritten langs het Wad en een paar mooie en gezellige vaartochtjes in De Wieden. De zonnige en warme kant van augustus zal zich ongetwijfeld ergens in mijn geheugen nestelen …

En intussen is september uit de startblokken gekomen met mooi nazomerweer, en dat verveelt me nog lang niet. 🙂

:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Ga om te reageren naar: Afanja's weblog. Klik daar op de tekst "Comments" naast de titel van het logje.

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!