Lichtlijnig

Mistmakers

door op 12 jan 2011 om 12:01 uur, onder landschap, Weerribben-Wieden

Om een zo goed mogelijk beeld van de rietcultuur te krijgen, ben ik maandag samen met Jetske begonnen aan het tweede seizoen, waarin ik video-opnamen maak van het werk in het riet. Dat is wel nodig omdat de manier van werken afhankelijk is van het weer en de terreingesteldheid. Tijdens de eerste opnamen waren de rietsnijders op 7 januari 2010 op het ijs aan het werk met een kleine handmaaier …

Maandag werd er gewerkt met een grotere rietsnijmachine, die op een kleine tractor met brede banden is gemonteerd …

Terwijl ik even een sfeeropname maakte van rook, mist en een aarzelend zonnetje, leek het werk verderop stil te vallen …

Alle ogen waren gericht op de rietsnijmachine …

Na een kort werkoverleg werd er even wat aan de machine gesleuteld en kon het werk worden hervat …

Ik richtte me intussen op de bron van de rook …

De ruigte die uit het riet is gekamd, wordt zo goed en zo kwaad als het gaat verbrand …

Omdat het afval allemaal erg nat was, was er meer sprake van rook dan van vuur. Ik kon mijn handen er in elk geval niet aan warmen …

Enfin, je kunt beter in deze rook staan dan in die van de brand in Moerdijk vorige week …

En toch kon het haast geen toeval zijn … toen ik tegen vieren over de A32 huiswaarts reed, trok de mist in de buurt van Heerenveen weer op, zodat ik met het zonnetje in de rug mijn weg kon vervolgen over de A7 …
Het zijn echte mistmakers die rietsnijders in de Kop van Overijssel …

:, , , , , , , , ,

Ga om te reageren naar: Afanja's weblog. Klik daar op de tekst "Comments" naast de titel van het logje.

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!