Lichtlijnig

Uitgebloeid

door op 12 jul 2010 om 14:59 uur, onder bloemen & planten, voetbal, wielrennen

Natuurlijk, met wat meer geluk had Nederland zich nu wereldkampioen mogen noemen, Robben heeft tenslotte een paar geweldige kansen gehad. Maar ja, als je dergelijke uitgelezen kansen in een finale niet benut, dan word je nooit kampioen. En natuurlijk, Oranje had scheidsrechter Howard Webb niet echt mee, een aantal arbitrale beslissingen had ook andersom kunnen uitvallen. Het niet toekennen van een corner na de vrije trap van Sneijder, die overduidelijk via de muur en de keeper over de achterlijn ging, was absoluut een wellicht beslissende arbitrale dwaling.

Ook dat moeten we echter niet overdrijven, want we hadden de wedstrijd ook met 8 of 9 man kunnen eindigen. Zowel Mark van Bommel als Nigel de Jong gingen weer flink over de schreef. Met name De Jong had na zijn schandalige karatetrap ook in deze wedstrijd weer met een donkerrode kaart van het veld gestuurd moeten worden. Deze man, die keer op keer zo gefrustreerd raakt, en zichzelf vrijwel nooit in de hand weet te houden, hoort in mijn ogen niet op een voetbalveld thuis, en al helemaal niet in Oranje. Met hard spel kan ik prima leven, maar dit soort grove overtredingen haalt voor mij de glans van Oranje af en stemt slechts tot treurnis …

Enfin, uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat Spanje simpelweg beter was in een spannende, maar zeer matige finale. Eigenlijk was het een goed bij het toernooi passende finale, want het WK 2010 heeft over de hele linie bar weinig oogstrelend voetbal laten zien. Spanje is in dat opzicht één van de positieve uitzonderingen. De financiële belangen in het voetbal zijn in de loop der jaren belangrijker geworden dan de sport. Resultaatvoetbal, waarbij niet willen verliezen belangrijker is dan willen winnen, haalt voor mij de charme van het spel af. Daarmee is niet gezegd dat het niet spannend was, integendeel! En daarmee is ook niet gezegd, dat het niet knap is dat Oranje de finale heeft weten te halen. Integendeel, dat was hartstikke knap, maar het oog wil ook wat …

De verloren WK-finales van 1974 (“Zijn we er toch weer ingetuind”) en 1978 (“Rensenbrink … tegen de paal!”) hebben nog lang pijn gedaan. Met de verloren finale van 2010 kan ik heel goed leven, maar ik vrees dat er een hele generatie is die deze nederlaag nog lang met zich mee zal dragen. Zij mogen morgen nog even nagenieten en afkicken van Oranje tijdens de grachtentocht en een huldiging op het Museumplein in Amsterdam …

Zoals ik vorige week al aankondigde, schakel ik na vandaag – het is rustdag in de Tour – probleemloos over naar dat andere zomerse sportevenement: de Tour de France. Daarin is gisteren tijdens de eerste bergetappe het klassement flink dooreen geschud. Aan het tijdperk Lance Armstrong, die voor zijn achtste Tourzege ging, is gisteren voorgoed een eind gekomen. Maar voor Oranje gloort er hoop: Raborenner Robert Gesink lijkt in topvorm te zijn. Voor mij staat de komende twee weken het Tourgeel centraal, niet alleen vanwege de sport, maar ook voor de adembenemende landschappen die zeker woensdag weer aan het beeld voorbij trekken. Want het oog wil ook wat …

:, , , , , , , , , , , , , ,

14 Comments for this entry

 • Hendrika

  Ik heb naar een deel van de wedstrijd gekeken en vroeg me regelmatig af: is dit sport??? Ik zag veel gemene trucjes voorbijkomen… :~(.

 • Peter (Clint)

  Tja Jan je weet dat ik een van de weinigen ben die dus geen enkele wedstrijd heeft gekeken omdat ik er weinig om geen (zeg maar niets) je bloemen zijn wel wat me boeien kan en heel mooi

 • Hanny

  Geef mij maar de Tour. Eerlijke sport (nou ja, soms niet) van man tegen man. Sport, waarbij de mannen een echte prestatie moeten leveren en uren in het geweer zijn. Heel wat anders dan verwende voetballertjes. Ik ben het helemaal met je eens wat de prachtige beelden zijn uit de omgeving waar gefietst wordt. Een stuk Frankrijkpromotie.

 • Sandra

  die karate trap zag ik pas in de vertaagde herhaling, ik schrok me dood…
  Ze zijn voorlopig even ‘uitgebloeid’ maar life goes on!

 • klaproos

  of hoe uitgebloeide bloemen ook gewoon nog héél erg mooi zijn jan,
  nederland komt er wel overheen echt waar
  het is mooi tweede te worden:-)
  denk ik:-)

 • Me!

  gewoon over naar de orde van de dag. Uithuilen en opnieuw beginnen, maar alsjeblieft niet achterom kijken. Zilver is heel mooi….

 • H@@Pee

  Je laat mooi de overgang van het voetballen
  naar de tour zien Jan… en laten we hopen
  dat het “andere” oranje ons ook veel kijkplezier
  zullen geven..

 • Sylvia

  Nee, de tour dat boeit me nou helemaal niet, ik ben even uitgesport 😉 Kan trouwens ook nog steeds niet bloggen… 🙁

 • ada

  Dat was dan het WK…. ik ga met je mee naar de tour kijken Jan… het levert hele mooie landschaps- én sportbeeld op zoals je schrijft… Je laat hier ook weer mooi kijkplezier zien met je bloemen van uitgeblust ‘oranje’ tot stralend ‘geel’…wie weet wat ons nog te wachten staat!!!!!

 • Ajeetje

  Ik ben voordat de wedstijd begon een rondje dorp gefietst om even af te koelen.
  Plak zweet plak Pfffttt…..
  Opeens hoorde ik uit verschillende woningen/tuinen
  het Wilhelmus meezingen. :-)))) dit had ik nog nooit meegemaakt !!Dus rap terug naar huis 🙂
  Het was heel apart om alleen op straat te zijn.
  Tja er werd helaas niet fair gespeeld !!
  Jouw bloemen laten de treurnis goed zien :-)))
  Prachtig opgenomen !!

  Morgen kijken we ook weer naar de tour alleen al van de mooie plaatjes geniet ik

  Groet 🙂 Aly

 • Brimstone

  Ik ga de komende tijd genieten van het geel op je weblog, laat anderen maar fietsen 🙂

 • antsje

  Gelukkig hebben we de tour nog, alleen dat lance al is “uitgeschakeld” vind ik erg jammer . Ik vind het een groot sportman

 • Annemarie

  Ik kijk persoonlijk liever de tour dan voetbal als ik eerlijk ben hoor.. Maarja, helaas moet ik overdag werken!
  Ach het voetbal was leuk, maar om nou te zeggen trauma. ECht niet!

 • boomkruiper

  Wat een mooie Plompgele! Ja hoor nu is RABO aan zet 🙂

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!