Lichtlijnig

Grutto’s in volle vlucht

door op 10 jun 2010 om 11:46 uur, onder ditjes & datjes, vogels

Ik had gehoopt hier vandaag iets zinnigs te kunnen zeggen over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren, maar daar valt weinig meer van te zeggen dan dat ons land nog altijd flink in verwarring lijkt te zijn en een akelige ruk naar rechts lijkt te hebben gemaakt. Met de VVD als grootste partij en een enorme winst voor de PVV houd ik mijn hart vast voor een peroxide-coalitie, maar ik houd hoop op paars-plus. Omdat het alle kanten op kan gaan met de formatie van een nieuw kabinet, pak ik hier maar gewoon weer de draad op waar ik hem gisteren had achtergelaten: bij de weidevogels.

Tot eergisteren had ik eigenlijk nooit veel geluk met het fotograferen van grutto’s. Als ik ze al kon vinden, dan bleef het meestal beperkt tot een enkeling die wel even ergens in het weiland of op een paal voor me wilde poseren. Zodra ze de lucht in gingen, waren ze me over het algemeen te snel af voor een foto …

Toen ik dinsdagmiddag ineens midden in de landerijen werd omgeven door een aantal grutto’s,  ben ik er eens goed voor gaan staan. Eerst leunend tegen een hek, later tegen de auto …

Het kan bijna niet missen of er moeten jonge grutto’s van verschillende nesten in het lange gras hebben gezeten, want op beide plekken bleven de volwassen grutto’s maar om me heen cirkelen. Zonder jongen waren ze waarschijnlijk al lang elders neergestreken om verlost te zijn van die vent met zijn camera …

Omdat het heerlijk weer was en de zon in nauwe samenspraak met de bewolking voor een mooi, wat diffuus licht zorgde, begon ik er steeds meer lol in te krijgen …

Het was een heerlijk uurtje daar te midden van de weilanden, terwijl de grutto’s om me heen cirkelden …

De show werd afgesloten door twee grutto’s, die in formatie laag over de groengele weilanden vlogen …

:, , ,

21 Comments for this entry

 • Maurits Harmsen

  Wauw weer van die mooie foto’s 😀

 • Me!

  Zowel de boven alsook de onder tekening mooi in beeld gebracht.

 • Hendrika

  Nu zitten hier genoeg grutto’s, maar zo mooi vliegend heb ik ze nog nooit voor de lens gehad (ook nooit veel moeite voor gedaan, eerlijkgezegd). (PS: alweer met url en gmail!)

 • ada

  Echt mooi om te zien Jan en je had het licht van de goede kant (vaak ben ik net aan de verdere kant en alleen een silhouet)… beetje jaloers mag wel hé. Fijn dat je er zo van genoten hebt…maar eingelijk kan dat ook niet anders

 • Hanny

  Een welbesteed uurtje heb je gehad. Ze staan er prachtig op! En je ziet maar weer dat de aanhouder wint. Wat heb je nog meer op je wensenlijstje staan om te fotograferen?

 • Jetske

  Jij hoeft voor een vliegshow helemaal niet naar een luchtmachtbasis toe. Dit is werkelijk schitterend.

 • Sandra

  Mooi he, en het is leuk fotograferen maar live kijken naar die sierlijke vogels is minstens net zo leuk.
  ps, ik kan nog niet gewoon met mijn eigen adres reageren

 • Sandra

  wat krijg ik nou voor raar plaatje bij mijn naam

 • antsje

  Je hebt ze er mooi op Jan.
  Hte zijn altijd weer pracht voels om te zien

 • Sandra

  oooowww, ik zie nu dat het plaatje is veranderd in een plaatje van mijn eigen blog. Mijn url kan er nu dus wel bij maar nog niet met mijn eigen email adres…

 • klaproos

  prachtig jan,
  dat zijn géén simpele plaatjes:-)

 • Heidehipper

  Aan de buiktekening te zien had jij andere vogels voor de lens dan ik ze had. Er vlogen nogal een paar rond daar, dat zou dus zomaar kunnen.

 • Peter (Clint)

  Ja Jan dit is altijd de moeite waard om even te richten en scherp te stellen. Meestal blijven ze een paar minuten om je hoofd vliegen en kan je toeslaan wat jij dan ook heel keurig geflikt heb. Ik vind het een erg mooie serie.

 • Sylvia

  Goed gelukt Jan, erg mooi!!!

 • Elmar

  Prachtige foto’s heb je van de grutto’s gemaakt Jan!
  Wat betreft de verkiezingsuitslag het zal moeilijk zijn een stabiel kabinet te vormen, ik vrees dat we binnen het jaar weer naar de stembus kunnen.
  groetjes,
  Elmar

 • Tiny

  Is je heel goed gelukt om ze tijdens de vlucht te fotograferen.
  Mooie vogels zijn het.
  Heb ze hier nog nooit gezien.
  Prettige vrijdag en hopelijk wat minder benauwd, is niet echt lekker.

 • Brimstone

  Ik voelde het net als jij Jan, in wat voor land zijn we nu beland. Als je ziet dat in Westerveld 1 op de 10 stemmers gekozen heeft voor de blondgelokte Limburger, dan voel ik me echt heel onplezierig. Op de PVV stemmen in Westerveld? Je ziet hier nooit iemand met een wat donkere huidskleur of het moeten de plaatselijke chineze ondernemer zijn waar een ieder graag een lekkere maaltijd vandaan haalt.

  In Heerenveen werkte ik met een aantal allochtone jongeren, geweldige jonge mensen, die naast hun studie hun best deden met hun bijbaantje. Ik neem mijn petje af voor de tolerantie die zij toonden voor het geblaat dat Wilders@co te berde brengt.

  Deze jonge mensen voelen zich ook Nederlander, ze zijn hier geboren. Half opgegroeid in de cultuur van hun ouders, half opgegroeid in de Nederlandse cultuur. Met deze stembusuitslag doe je ze wat aan. Als ze hierdoor de kont tegen de krib gooien dan begrijp ik ze nog goed ook. Ze zijn geschoffeerd, al hun streven om nederlander te worden binnen
  de diversiteit van nederlanders wordt overboord gegooid.

  Ik hoop dat de ruk naar rechts door de aanhangers van de peroxide vereninging (het is geen partij) vanzelf te niet wordt gedaan vanwege hun onvermogen als ze (onverhoopt) regeringsverantwoordelijkheid krijgen.

  Pfff……….en dat allemaal onder je gruttolog 😉

  Overings de mafkees die op de PVV gestemd heeft in de hoop met 65 z’n AOW te kunnen incasseren, kwam vanmorgen van een koud carnaval thuis. “Breekpunt, hoezo breekpunt, ik heb nu julle stemmen toch”.

  Weet je, eigenlijk zou ik me helemaal niet met politiek willen bemoeien, maar het vervelende is politiek bemoeit zich altijd wel met jou.

 • AmaZony

  Zo, ben terug ‘bijgekeken’… De grutto’s waren je gunstig gezind zo te zien,vooral die van je vorige postje daar op het paaaltje vind ik knap !
  Grtjs

  http://mijn-opensecrets-wereld.skynetblogs.be

 • Bep

  Schitterend zoals je de grutto in de vlucht hebt genomen.
  Een geweldige serie heb je hier neergezet.
  Ps. Hoe gaat het met Aafje.

 • Ans H alias boomkruiper

  Ohhh Jan wat een mooie grutto’s op beide blogs en wat een heerlijke omgeving erbij. Helemaal Friesland is het zo!!!

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!