Lichtlijnig

Mozaiek

door op 01 jun 2010 om 09:38 uur, onder landschap, vogels

Een manier om jonge weidevogels een zo groot mogelijke kans op overleven te geven is het mozaiek maaien. De boer maait niet in één keer het hele weiland, maar laat tussen gemaaide delen stroken met lang gras staan. Deze stroken dienen bij gevaar als schuilplaats voor de jonge vogels …

Tussen Opeinde en Oudega trof ik vorige week een schoolvoorbeeld van mozaiek maaien aan …

Weidevogels waren er helaas niet te zien. Laten we het er maar op houden dat ze in het lange gras zaten …

Hoe goed deze werkwijze ook bedoeld is, als er maar hier en daar een weiland op deze manier wordt gemaaid, dan zet dat geen zoden aan de dijk. In mijn jonge jaren klonk hier in de buurt in het voorjaar rondom de roep van de diverse weidevogels. Tegenwoordig ben ik al blij als ik er af en toe eens één hoor of zie, want het gaat niet goed met de weidevogels.

:, , , ,

29 Comments for this entry

 • Hanny

  In de polder, net na Emmeloord richting Amsterdam, wordt dit ook gedaan op een groot perceel. Daar rijd ik met een vaart langs, dus weidevogels zie ik dan amper. Maar dat het niet goed gaat met de weidevogels, is een feit helaas.

 • Me!

  Als je dan machines gaat gebruiken om het gras te maaien zet dat geen zoden aan de dijk. Gewoon een mannetje met een zeis. Er lopen nog genoeg mensen vrij rond in Nederland die daar de tijd voor hebben.

 • Hendrika

  Mijn ervaring is dat weidevogels niet bij voorkeur in natuurbeheergraslanden zitten te broeden… en of bovenstaand voorbeeld de juiste manier van mozaïekbeheer is?? Wat wel de juiste oplossing is? Met de zeis maaien is sowieso geen optie.
  In onze omgeving wilden ze ook mozaïekbeheer gaan toepassen. Dat is nog niet zo eenvoudig! Alle neuzen moeten dezelfde kant opstaan. Niet alle boeren/grondbezitters voelen voor natuurbeheer…:~(. Er waren nog te veel gronden waar een beheercontract (maaien na 21 juni) op lag (tot 2012) en die contracten konden niet worden ontbonden. Het is gebleken dat die beheercontracten niet voor meer weidevogels zorgen zoals werd verondersteld, in tegendeel! Vandaar de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Hier is mozaïekbeheer vooralsnog afgeblazen tot alle contracten in het gebied zijn afgelopen en daarna is het de vraag of er nog geld is om zulke grote plannen uit te voeren. Zo’n plan is ook nog niet zo eenvoudig uit te voeren. Een nadeel van het plan was dat je van te voren al moest vastleggen welke percelen later worden gemaaid: dat kun je – als je het goed wilt doen – pas bepalen als je weet in welke percelen welke vogels zitten… . En dat kon dan weer niet. Veel haken en ogen derhalve. Wordt bij ons tzt misschien vervolgd.

 • Hendrika

  Even proberen met url ;~).

 • ♥klaproos

  mooie manier van weidevogel beheer
  maar als hij deze stukken gaat maaien, ??
  zijn de vogels dan snel genoeg weg jan??

  veel boeren doen het zo niet hé,
  die maaien in een sneltreinvaart alles af…:-(

 • Hendrika

  Huh, werkt alles weer zoals het hoort??? Nee, met url wil niet.

 • Sandra

  Het gras op jou foto’s is al veel te lang voor jonge vogels. Ze kunnen er even in schuilen maar als ze de hele dag gaan schuilen worden ze niet groot. Voerageren doen ze liever in korter gras. Bij ons zijn de percelen allemaal wat kleiner, mozaiek beheer houdt voor ons in dat er verschillende percelen naast elkaar met verschillende lengtes gras liggen. De percelen waar koeien en schapen lopen worden het meeste bezocht door de vogels, door de mest zijn daar de meeste insecten te vinden. Het verbaast mij dat iedereen zegt dat het slecht gaat met de vogels, hier gaat het prima, er zijn meer grutto’s, kieviten en tureluurs dan andere jaren.

 • antsje

  Gelukkig dat de ( meeste) boeren steeds meer om de jonge vogels en andere dieren denken.

 • Gelkinghe

  Hier rond Groningen zie ik het nog redelijk veel gebeuren, dat moziekmaaien. Maar dat komt wellicht doordat diverse natuur- en landschapsorganisaties hier veel grond in handen hebben?

 • Jetske

  Op Terschelling zag en hoorde ik enorm veel weidevogels maar dat was wel op stukken die niet gebruikt werden als grasland voor de boeren.
  Ik heb de stukjes van Hendrika en Sandra met belangstelling gelezen. Je moet dus een keer met de camera ver weg, naar Sandra toe. 🙂

 • ada

  Nog nooit gezien deze manier van maaien, hoeplijk vinden genoeg jongen dekking in het langegras…

 • Sylvia

  Geeft iig wel een mooi lijnenspel 😉

 • Heidehipper

  Ik weet ook niet precies wat helpt. Zelf zie ik dit jaar meer Grutto’s dan vorig jaar. Maar of er ook veel jongen vliegvlug worden?
  Hierbij de resultaten van een aantal jaren Nederland Gruttoland.
  http://www.delevendenatuur.nl/inhoud/verschenen/06mei/pdfs/gerritsen0506.pdf

  • Jan K. alias Afanja

   @Heidehipper:
   Grutto’s heb ik vooral in de omgeving van Nes-Aldeboarn dit jaar ook meer gezien dan voorgaande jaren. Kieviten en tureluurs b.v. heb ik echter veel minder gezien dit jaar.
   Mooi artikel stuurde je mee, ik zal me daar morgen eens op storten.

 • Hendrika

  Aan grutto’s geen gebrek hier: ze lieten zich vanavond luidkeels horen: vast jongen in de buurt :~).

 • Hendrika

  Nou kijk eens aan: met gmail en url! (Tweede keer lukt niet).

 • Tiny

  Interesant om te lezen, ik heb er geen idee van.
  Daarom ook goed om de reactie’s te lezen.
  Ik heb het maaien hier nog niet op deze manier gezien.
  Dat het niet goed gaat met de weidevogels had ik al wel gelezen, triest.
  Groeten

 • Heidehipper

  Op die website (delevendenatuur) staan nog veel meer artikelen over weidevogels, bijv:
  http://www.delevendenatuur.nl/inhoud/verschenen/06mei/pdfs/melman0506.pdf

 • boomkruiper

  Hee wat leuk zag vanavond Ard Schenk nog een betoog voor de weidevogels houden. Ja dit is wel een goede manier lijkt me. Nee bij het zien van zulk mooi gras daar hoort gewoon het geroep van de vogels bij

 • henk

  Prachtige foto’s van een prachtig landschap
  effe kijken of het lukt!!

 • henk

  Nou, wat zeg je ervan???

 • Bep

  Mooie foto’s van het maai mozaiek. Je zou toch zeggen dat er in Friesland veel meer weide vogels zitten dan hier in de provincie, maar gek genoeg zie je er hier wel vrij veel. Had van de week bijna een kievit onder de auto die de weg overstak.

 • Brimstone

  Met belangstelling de reacties van Hendrika en Sandra gelezen. Er zitten nog heel wat haken en ogen aan.

  Ik heb de artikelen die Heidehipper linkt niet gelezen, maar zou de oorzaak van minder weidevogels ook niet (deels) in de overwinteringsgebieden kunnen liggen?

 • Jan K. alias Afanja

  @Brimstone:
  In de overwinteringsgebieden lijken de overlevingskansen van de grutto’s de laatste jaren ten goede te zijn veranderd. Hoewel de situatie onderweg lijkt te zijn verbeterd door (tijdelijke) jachtverboden, is er nog veel onduidelijk over wat er tijdens de trek gebeurt. Vooral de stand van zaken m.b.t. jacht en habitatverandering rond de pleisterplaatsen in Frankrijk en Marokko schijnt nader onderzoek te verdienen.

  Ondanks alle inspanningen lijkt het erop dat er in de broedgebieden in onze streken nog steeds te weinig jonge grutto’s tot volle wasdom komen.
  Zie verder: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_beschermen/landelijk_gebied/weidevogels

 • AmaZony

  Lukte gisteren niet n reactie te plaatsen, vandaag es proberen… Die mozaiek-weiden had ik hier ook al opgemerkt maar wist niet waar t toe diende (dacht n kunstzinnige of luie boer ?)…. baat t niet dan schaadt t niet zou ik zeggen en geeft bovendien mooi lijnenspel voor n fotograaf;
  Grtjs,

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!