Lichtlijnig

Vulkaanstof

door op 17 apr 2010 om 13:23 uur, onder De Leijen, zonsondergang

De aswolken afkomstig van een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull op IJsland, die vliegverkeer in een groot deel van Europa onmogelijk maken, zouden toch ook in Fryslân voor een bijzondere zonsondergang moeten kunnen zorgen. Daarom ben ik na de deceptie van donderdagavond gisteravond nogmaals op pad gegaan in de hoop een mooie kleurrijke zonsondergang vast te leggen. Als locatie koos ik ditmaal voor de Leijen bij Rottevalle …

Ik was niet enige die op dat idee was gekomen. Op het parkeerterreintje stapte ik gelijktijdig met Heidehipper uit de auto. Zo zie je elkaar wekenlang niet, en zo loop je elkaar twee keer in een week tegen het lijf. Toen we samen naar de waterkant liepen, zagen we dat er al een aantal fotografen aan de oever van de Leijen stonden …

Eenmaal aan de waterkant konden we de zon nog net achter een wolkenband weg zien zakken. Nadat ik daar snel een paar plaatjes van had geschoten, klapte ik onder een mengeling van hilariteit en een tikkeltje jaloezie mijn stoeltje uit om me vervolgens lekker aan de waterkant te nestelen. “Ja, toe maar …, lachen jullie maar,” reageerde ik op mijn beurt lachend, “het kan nog wel een half uur duren voordat de lucht echt gaat verkleuren, tot die tijd zit ik goed …”

Meestal zit ik bij dit soort gelegenheden in alle rust en stilte alleen aan de waterkant. Het was voor de verandering wel eens aardig om nu met een groepje ‘soortgenoten’ bijeen te zijn, en met deze en gene wat te praten over fotografie en vulkaanstof. Dat vulkaanstof was laag boven de horizon goed te zien, maar spectaculaire verkleuring van de avondlucht bleef helaas uit …

Rond 20:45 uur was er enige tijd een vage zonnezuil boven de Leijen te zien, maar de verkleuring van de lucht waar we allemaal voor gekomen waren, bleef opnieuw uit …

Nadat de andere fotografen vermoeid en enigszins teleurgesteld huiswaarts gingen, hebben Heidehipper en ik nog een tijdje zitten genieten van de rust die over de langzaam donker wordende Leijen viel. Nadat we rond kwart over negen nog een paar plaatjes hadden geschoten van de maansikkel en de heldere planeet Venus hadden geschoten, hebben wij de auto ook maar opgezocht …

Ik vraag me af of de verkleuring in de lucht misschien uitblijft omdat de aslaag te dicht is momenteel … Er zit niets anders op dan vanavond nogmaals in de herkansing te gaan, want stel je toch eens voor dat de lucht vanavond net zo mooi verkleurt als op 30 augustus 2008 … Toen zorgde as afkomstig van de vulkaan Kasatochi in Alaska voor een fantastische kleurenspel bij Smalle Ee

:, , , , , , ,

17 Comments for this entry

 • Jetske

  Naar mijn idee is er in 2008 niet zoveel ruchtbaarheid aangegeven en was het resultaat, zoals het te zien is op jouw foto, veel spectaculairder.
  Nu hoor je in alle nieuws dat de zonsondergang heel mooi kan zijn en het resultaat valt nog wat tegen.
  Vanavond dus maar weer op stap.
  De unieke combinatie van maansikkel en Venus heb je in ieder geval wel gevangen.
  Nog een fijn weekend. Het weer is in ieder geval prachtig. De thermobroek was deze keer niet nodig langs de voetballijn (psst en toch had ik hem aan).

 • Hendrika

  Ik denk ook dat de stofwolk nog een te hoge dichtheid heeft om voor een mooie lichtverstrooiing te kunnen zorgen. De uitbarsting van de vulkaan Kasatochi zorgde destijds ook zeker twee weken lang voor een mooie zonsondergang. Toen was ook net na de uitbarsting niet veel bijzonders te zien en werd het alleen maar mooier naarmate de tijd verstreek. Ik denk dat het een kwestie van geduld hebben is. ’n Mooie vage zonnezuil.

 • Peter (Clint)

  Nou nou je bent niet voor niets geweest Jan. Wat een lekkere platen zijn dit ook weer. Vet van kleur en mooi van sfeer. Ja de planeet Venus zag ik gister ook al en zakte zo mooi als binnenplaneet de zon achterna.

 • Sandra

  evengoed hele mooie kleuren en platen natuurlijk, Heb geen idee hoe het stof zich gedraagd en wat voor kleuren we nog meer te zien krijgen maar zo dik kan de stof wolk toch niet zijn want de hemel is hier blauwer dan blauw……

  • Jan K. alias Afanja

   @Sandra:
   Ook hier is de hemel smetteloos en vooral streeploos blauw. Zo lang de zon maar hoog genoeg aan de hemel staat, brandt hij moeiteloos door die aslaag heen. ’s Avonds moet het zonlicht daar diagonaal doorheen, en dus ontmoet het zonlicht dan meer stof onderweg naar de aarde …

 • Me!

  Een gezellig avondje met soortgenoten is ook nooit weg. En wie weet wat je er vanavond allemaal te zien krijgt.

 • Sylvia

  Oooooo, die laatste foto…zo prachtig!!!

 • ♥ klaproos

  ik heb dezelfde lucht gezien als jij jan ,
  bij mij bleef het mooie rooie ook uit:-)

  gossie… de laatste is …. GIGANTISCH mooi hé,

  maar de anderen ogen ook mooi hoor,

  mooi sikkeltje boven venus:-)

 • Heidehipper

  Toch was het goed toeven aan de oever van de Leijen gisteravond. De kleuren vielen dan wel tegen, het was toch weer eens wat anders om met zoveel fotografen op dezelfde plaats te staan en te wachten op hetzelfde.
  Slechts één keer hiervoor heb ik samen met iemand anders op de zonsondergang staan wachten. Dat was samen met jou vorig jaar bij het meest zuidelijke ven in It Skar.
  Een paar van mijn foto’s van gisteravond plaats ik morgen in de terugblik. Veel verschil is er niet met die van jou.

 • henk

  Heel mooi geworden Jan!!
  Hier in de stad zag ik weinig kans je na te doen

  Je bent er maar klaar mee, want terwijl Ijsland ”Cash” zou moeten sturen sturen ze ”Ash”

 • Tiny

  Was toch genieten, mijn idee.
  Niet wat je gehoopt of verwacht had, maar wel heel sfeervol en je hebt het gezellig gehad, dus..leuk toch.
  Ik had best op de eerste rang willen zitten voor dit soort foto’s.
  Maar goed, men zit er met de weersverwachtig ook al zo vaak naast, dus dat het zo spectaculair zou worden had ik al niet verwacht ;-(
  Vanvond ook niet, tenminste wat ik hier in de tuin zag, moet dan voor het mooie nog wel ff iets verder weg maar heb de moeite niet genomen.

 • Hanny

  Ook al is de lucht niet superrood, de foto’s die je hebt gemaakt zijn prachtig. Ook dit was een mooie avondlucht. Voor mooie foto’s heb je dus niet perse een aswolk nodig.
  Ik neem aan dat we morgen wat rodere foto’s te zien zullen krijgen bij je.

 • Tiete

  Hoi Jan,

  Ik ben dus een van de andere fotograven….Je hebt de lucht mooi gekiekt daar bij de leijen.
  Helaas dat de lucht niet spektaculair rood werd, maar deze foto`s zijn toch mooi geworden.
  Leuk om je eens in het echt te ontmoeten

 • boomkruiper

  Een heerlijke fotoserie en gek lijkt me opeens de drukte aan het water. Maar ach aan de waterkant lopen ze niet voor je lens 🙂 Ik zat in m’n eentje achter een hunebed te wachten. Maar nee dussss 🙂 ach wel genoten van de stilte

 • ajeetje

  Toch heel mooi Jan en wat een grappige ervaring om al je “soortgenoten” te ontmoeten :-)))
  Weer een pracht serie
  🙂 Aly

 • Anneke

  Hoi Jan
  Ik heb met bewondering naar je foto`s zitten te kijken, heel mooi hoor 😉

  Groetjes Anneke.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!