Lichtlijnig

De Deelen in ’t wit

door op 19 jan 2010 om 14:36 uur, onder De Deelen, sneeuw

Langzaam maar zeker herstelt mijn lijf weer van de zware zwerftochten van vorige week in de Kale Duinen en De Deelen. Het grijze en trieste weer van dit moment lokt me echter nog niet naar buiten. Het lijkt me wijs om mijn krachten nog even te sparen voor de volgende winterse periode …

Daarom laat ik vandaag nog een paar foto’s zien van de besneeuwde Deelen, die ik vorige week donderdag heb gemaakt …

Aanleiding daartoe is een bericht op de website van Omrop Fryslân, waarin melding wordt gemaakt van het feit dat er afgelopen weekend in De Deelen in de sneeuw sporen van een otter zijn aangetroffen …

De otter is waarschijnlijk afkomstig uit de kop van Overijssel, waar in het kader van de herintroductie van de otter in ons land in de periode 2002-2009 ongeveer 30 otters zijn uitgezet in de Weerribben en de Wieden. In de winter van 2007/2008 waren er voor het eerst meer dieren in het uitzetgebied aanwezig dan er zijn uitgezet. De groei van de populatie is niet alleen te danken aan het uitzetten van dieren, maar vooral ook aan de voortplanting die goed op gang is gekomen. De eerste generatie in het gebied geboren dieren is intussen geslachtsrijp en produceert veel nakomelingen …

In de afgelopen jaren zijn er zowel in de kop van Overijssel als in Fryslân verschillende otters doodgereden. Dat kan alleen maar betekenen dat het goed gaat met de otter en dat hij bezig is zich verder te verspreiden. Binnenkort zal hij zich hopelijk laten zien in De Deelen en het Nationaal Park De Alde Feanen bij Earnewâld …

:, , ,

12 Comments for this entry

 • Peter

  Bij jou nog zoveel sneeuw Jan? Hier is inmiddels ales weg en ook dat is wel lekker. Maar toch. ALs ik je foto’s zie dan heb ik een verlangen naar al dat wit. Maar dan wel met een beetje strakblauwe lucht want dat was waar het hier zo aan ontbrak weet je wel. Bij jou is er in ieder geval niets van te zien dus je zal best wel een prettig licht luchtje gehad hebben. Mooie shots…

 • klaproos

  dat ze ze doodrijden is dan wel weer jammer,
  hopen maar dat er genoeg zijn hé.

  je plaatjes zijn snoepjes voor mijn ogen 🙂

 • Me!

  Vooral de contrasten in de laatste foto vind ik heel mooi. Maar je verwacht zo te horen nog wel een winterse periode.

 • Jan K. alias Afanja

  @Me!:
  Met maximumtemperaturen die net even de 2 graden aantikken is de winter zeker hier in het noordoosten nog niet helemaal verdwenen. Het kwakkelt wat, maar de kou is nog altijd niet ver weg. Het zou best eens kunnen dat er binnenkort weer geschaatst kan worden op ijsbanen en ondergelopen stukken land.

 • Hanny

  Ik kijk nu liever naar jouw foto’s dan naar buiten. Wat is het somber en grijs daar.
  Het zou mooi zijn als de otter inderdaad ook in De Deelen komt. Een verrijking van de natuur in dit gebied!

 • Sylvia

  Er komt maar geen einde aan de sneeuw bij jou (en dat vind ik helemaal niet erg hoor :)) Prachtig weer.
  Wie weet kun je dus in de toekomst wel wat otters bij jou in de buurt fotogaferen, het zijn grappige beestjes om te zien, heb eigenlijk alleen geen idee of ze erg schuw zijn?

 • Tiny

  Zou leuk zijn als er in de toekomst otters in het gebied zouden zijn.
  Heb je weer wat te fotograferen of te zoeken of ze er zijn.
  Het is idd grauw en grijs nu, bah niks aan.
  Maar gelukkig is de meeste sneeuw wel weg, hoorde idd net ook dat het volgende week misschien weer winters word…ijs is niet erg, als de sneeuw maar wegblijft.
  Kou vind ik niet erg, maar prut wel.
  groeten en prettige avond.

 • Gerrit

  Ook in Staphorst en De Wijk zijn de otters al gesignaleerd. (doodgereden op de A28)
  Onlangs is er op knooppunt Lankhorst een speciale wildtunnel voor otters aangelegd, om de verspreiding te vergemakkelijken.
  Otters (behalve de sporen dan) zien is echter niet gemakkelijk.
  De enige otters die ik ooit op de foto heb gekregen wonen in Aquazoo…

 • Elmar

  Prachtige foto’s Jan!
  Fijn dat het weer zo goed met de otter lijkt te gaan!
  groetjes,
  Elmar

 • Jetske

  Oké ik geef het toe, ik kom uit de Kop van Overijssel en ik heb in De Deelen sporen achtergelaten, maar om mij nu direct een otter te noemen en zo in Omrop Fryslân te belanden gaat mij ook weer wat ver….
  😉

 • Louise

  OK. I can totally understand being tired for snow (and gloom) and it lasting so long, BUT… the light and dark here is so intriguing. Yes, I’d rather have warm and sun, but this isn’t bad at all (at least your portrayal of it) for snow and cold!

 • Sandra

  …de volgende winterse periode? Ik hoop dat je het fout hebt….van mij mag het lente worden hoor…Maar de witte plaatjes blijven prachtig! Voor zover ik weet zijn hier geen otters al hebben ze wel verbindingen gemaakt voor de otters maar ik zal toch eens opzoeken hoe die sporen er uit zien.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!