Lichtlijnig

Poolvlakte

door op 10 jan 2010 om 12:35 uur, onder De Leijen, ijs, sneeuw

Na de krachtsinspanningen van de afgelopen dagen had ik er gisteren geen enkele behoefte aan om naar buiten te gaan. Met langdurige sneeuwval en een harde tot stormachtige oostelijke wind in het vooruitzicht leek het me een goed plan om een weekendje rust in acht te nemen in de behaaglijke warmte van de woonkamer. Verder dan de tuin ben ik niet gekomen, maar dat was al ruimschoots voldoende om te voelen hoe gemeen koud het was.

Op de Buienradar leek het er lange tijd op dat het sneeuwfront net onder ons door zou schuiven, maar Piet Paulusma, die al een paar dagen voor een gevaarlijke sneeuwjacht had gewaarschuwd,  begon ons in de loop van de dag steeds duidelijker op het hart te drukken dat die sneeuw ons in de loop van de middag toch echt zou bereiken. In combinatie met lichte vorst en een harde oostelijke wind zou er serieus sprake zijn van stuifsneeuw en duinvorming, en dat zou best eens de rest van het weekend kunnen duren. Binnen blijven als je er niet hoeft, luidde het devies.

Aan het eind van de middag begon het hier inderdaad te sneeuwen. En dat heeft het vervolgens de hele nacht en ochtend gedaan. Dankzij de vorst waren het maar hele kleine vlokjes, die stuk voor stuk niets voorstellen, maar al die kleine vlokjes bij elkaar hebben intussen opnieuw een dikke deken over ons tuintje gedrapeerd. Daar zat ik eerlijk gezegd niet meer op te wachten. Wat mij betreft hebben we hier eerst wel even genoeg sneeuw gehad.  Diverse webloggers in den lande doen bij toerbeurt hun beklag, omdat ze nog vrijwel geen sneeuw hebben gehad … Gun die mensen toch ook hun portie, dan krijgt hier in Fryslân het ijs misschien eindelijk eens een kans om wat te groeien …

Bovendien is het hier al zo’n mooie witte wereld, dat ontdekte ik vrijdag. Nadat ik ’s ochtends de poolsneeuw filmisch had vastgelegd, ben ik ’s middags in de auto gestapt om eens een kijkje te nemen bij De Leijen. Onderweg naar het prieeltje op de oever van De Leijen liep ik door een sprookjeswereld …

Weggedoken achter de houten omranding van het prieeltje bij Doktersheide waande ik me op een heuse poolvlakte …

Maar dan wel een vriendelijke poolvlakte, waarop ik in de verte vaag een  onbewoond eilandje ontwaarde …

En verder leek er helemaal niets te zijn …

De aalscholvers die de bomen regelmatig bevolken, hebben hopelijk elders een voedingrijker heenkomen gevonden …

Op weg terug naar de auto kan ik het niet laten om nog even een macro-opname te maken van een berijpte rietpluim …

Vandaag ziet de wereld er weer heel anders uit. De lucht is grijs en het blijft maar sneeuwen, het zal buiten Drachten nu waarschijnlijk echt op een boosaardige poolvlakte lijken. Sneeuwduinen vormen nog steeds een ernstige belemmering voor het verkeer, daarom blijft het gisteravond door het KNMI afgekondigde weeralaram voor Noord-Nederland ook de rest van de dag nog van kracht.

:, , , , , , , , ,

14 Comments for this entry

 • Brimstone

  Binnen blijven is een goed idee. Wat sneeuw scheppen zodat de voordeur bereikbaar blijft en even over het hondenveld lopen en dan heb ik het voor vandaag wat buitenlucht betreft wel weer gehad.
  Geniet jij nog maar even van je vriendelijke poolvlaktefoto’s. En dat schaatsen, joh dat komt misschien in februari als het gaat vriezen zonder sneeuw. Nu is het al bijzonder genoeg.

 • Me!

  Ik zeg al niks meer. Ik vind het nog steeds niet eerlijk verdeeld. Of ook hier moet het principe gelden dat iedereen krijgt wat hij verdient…

 • Sylvia

  Wat een prachtige serie, heerlijk dat zonnetje er bij.

 • Frans54

  De achtergrond sneeuw op je log komt heel aardig overeen met wat ik hier zie als ik uit het raam kijk.

 • Jetske

  Een prachtige vriendelijke zonnige serie.
  Ik meende in de verte de contouren van een ijsbeer te zien.
  De macro-opname van de berijpte rietpluim is ook schitterend.

  De provinciale wegen zijn goed. (We zijn er net wel even op uit geweest). Daar ligt ook wel zoveel zout op. De gemeentelijke wegen zijn slecht. Gistermiddag en avond waren we op visite bij mensen die aan een provinciale weg wonen. We hebben in die korte tijd wel 20 sneeuwschuivers c.q. strooiauto’s voorbij zien komen! De fietspaden langs de provinciale wegen zijn zelfs brandschoon terwijl bij ons de hoofdwegen nog erg belabberd zijn.

  Groot gelijk dat je het weekend rustig aandoet en binnen blijft.

 • Sandra

  een hele mooie serie van deze poolvlakte, dat zijn toch speciale momenten om vast te leggen…nu zal het er weer heel anders uit zien…

 • boomkruiper

  Wat een heerlijke eindeloosheid vooral genieten wanneer je weet dat er thuis een pan soep o.i.d. staat te wachten

 • Elmar

  Wat een prachtige serie foto’s Jan!
  Hier heeft het ook het hele weekend gesneeuwd, er komt maar geen einde aan zo lijkt het.
  Voor mij geen probleem maar ik kan me voorstellen dat dat voor anderen anders is!
  groetjes en nog een fijne zondag!
  Elmar

 • klaproos

  zucht…
  wat zijn het wonderschone plaatje hé jan
  maar ja inderdaad waar blijven ze de vogels en waar vinden ze wat te eten,
  ik zag vandaag diverse aalscholvers boven op een lantaarnpaal zitten…
  zoveek nog nooit….
  ik heb er medelijden mee…

 • Heidehipper

  Een mooie serie Jan. Je had er beter weer bij dan ik een week geleden. Wat een beetje zon dan toch doet !
  Vandaag voor mij ook geen lange reizen voor familiebezoek etc. Mijn oprit lag in de windschaduw van het huis en vanmorgen moest ik eerst een halve meter sneeuw van de oprit scheppen. Met tussenpozen ben ik daar bijna drie uur mee bezig geweest. En hij is nu ook al weer helemaal wit. Ik heb het wel gehad zo langzamerhand met die sneeuw. Eltse dei mar wer in nij protsje!

 • Tiny

  Ik ben het helemaal met je eens Jan, het is nu genoeg.
  Het levert prachtige foto’s op, ik kijk ze bij iedereen op zijn log, ben niet verder gekomen dan de tuin en wat vogels te fotograferen.
  Heb in geen jaren zoveel last van mijn gewrichten gehad (artrose).
  Morgen te voet naar het werk, zie wel of ik er door kom, is gelukkig niet ver, helaas nog donker…zou anders nog ff kunnen genieten.
  Laat hte morgen maar warm water regenen 😉 en dan vriezen.
  Groeten en gezellige warme avond verder.
  Bij mij op mijn log blijft het zonnig voorlopig 😉

 • H@@Pee

  Een prachtige serie heb je op de Leijen gemaakt Jan..
  Het lijkt idd wel op de poolvlakte.
  Vooral de 3e foto heeft mijn voorkeur, vanwege de mooie diepte die er in zit..

 • Jantine

  Prachtige foto’met die mooie blauwe lucht…ijs en ijs koud zo te zien…maar heerlijk.

 • Hendrika

  De juiste omschrijving van deze winterse omgeving: poolvlakte.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!