Lichtlijnig

Weerbeeld 2009

door op 07 jan 2010 om 01:15 uur, onder weerbeeld, weercijfers

Volgens het KNMI is de gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt uitgekomen op 10,5 °C tegen 9,8 °C normaal. In ons tuintje ben ik uitgekomen op 9,8 °C tegen ca. 9,1 °C normaal*. Daarmee was 2009 voor het KNMI het dertiende warme jaar op rij. Omdat ik pas in 2003 ben begonnen met het vastleggen van de dagelijkse weercijfertjes, was het in ons tuintje de zevende warme zomer op rij. Over de periode 2003-2009 was het in ons tuintje met gemiddeld 10,3 °C  ongeveer 1,2 °C warmer dan het langjarig gemiddelde over 1971-2000 …

Dat 2009 warm zou worden, was aan het begin van het jaar niet te merken, want het jaar begon koud. Voor het eerst sinds jaren was er weer eens sprake van een ouderwets koude winter. Hoewel van echt winterweer eigenlijk alleen sprake was in de periode van de Kerst tot half januari, werd de winter van 2008-2009 met een gemiddelde temperatuur van 2,2 °C in De Bilt (normaal 3,3 °C) en 1,7 °C in ons tuintje (normaal ca. 2,6°C) de koudste winter in twaalf jaar …

De firma Zandrstra en andere schaatsfabrikanten deden eindelijk weer eens goede zaken. In het weekend van 10 en 11 januari ging jong en oud onder andere in de Jandurkspolder bij Earnewâld (waar overigens ook gisteren weer een tocht kon worden gereden) het ijs op …

Na een grijze februarimaand volgde een uitzonderlijk warm voorjaar. Vooral de hoge temperatuur in april ( in ons tuintje 11,9 °C, tegen normaal ca. 7,5 °C) was opvallend. Volgens het KNMI was het op één na warmste april sinds het begin van de metingen in 1706. De lente was uiteindelijk de op één na zachtste van de laatste eeuw. Tot december was ook de rest van het jaar iedere maand te warm. Een tweede uitschieter in dat opzicht was de maand november met in ons tuintje 8,5 °C tegen normaal ca. 6,2 °C …

Zonder dat zich perioden van uitzonderlijke hitte voordeden, ging ook de zomer als warm de boeken in. In De Bilt kwam de gemiddelde zomertemperatuur uit op 17,4 °C (normaal 16,6 °C), in ons tuintje ben ik uitgekomen op 16,7 °C (normaal ca. 15,8 °C). Opvallend is dat we hier in het noorden relatief weinig echt zomerse dagen met een temperatuur van 25 °C of meer hebben gehad, maar dat het aantal dagen met temperaturen tussen de 20 °C en 25 °C wel erg groot was. Dat laatste bevalt me wel, want ik voel me het best bij temperaturen zo tussen de 20 °C en 23 °C. Ik heb dan ook een prima zomer gehad …

Op mijn verjaardag werd ik getracteerd op de enige tropische dag die we in 2009 hebben gehad. Op het vaste plekje in de schaduw reikte het kwik op 20 augustus in ons tuintje tot 33,1 °C, op het terras was het rond 17:00 uur nog steeds 39 °C. Dat was mij wat te warm, daarom hebben we getracht een koel plekje te vinden aan het Wad. Omdat de 30 graden ook daar ruim werd overschreden, was zelfs op de zeedijk geen verkoeling te vinden …

Volgens het KNMI was 2009 met 738 mm neerslag, tegen normaal 797 mm, landelijk aan de droge kant. In ons tuintje heb ik een andere ervaring, daar viel ca. 849 mm tegen normaal rond de 770 mm. Vooral juli was met 133 mm tegen normaal ca. 70 mm een erg natte maand …

Bewolking en regen vormdengelukkig geen spelbrekers voor het zien van NLC’s of lichtende nachtwolken. In de periode van 17 juni t/m 15 juli heb ik dat prachtige fenomeen negen keer mogen aanschouwen en fotograferen. Sinds ik in de zomer van 2005 in de ban van dit verschijnsel ben geraakt, heb ik in één jaar niet zoveel zulke mooie lichtende nachtwolken gezien. Voor mij persoonlijk vormde de prachtige display van 25 juni boven It Eilân het hoogtepunt

De uitsmijter van het jaar werd gevormd door een dik pak sneeuw. Op de ochtend van 17 december werden we wakker in een witte wereld. Alles ging schuil onder een dikke laag sneeuw die in de loop van de dag aangroeide tot ca. 40 centimeter. Omdat er in de dagen daarna nog meer sneeuw viel, lag er uiteindelijk op 20 december een half metertje sneeuw in ons tuintje. Het gevolg was dat we, ondanks het feit dat vanaf 25 december tijdelijk de dooi intrad, voor het eerst sinds 1981 weer eens een Witte Kerst hadden …

Tot slot nog wat ditjes en datjes op een rij:

 • de laagste temperatuur in ons tuintje: -10,7 °C op 19 december
 • de laagste temperatuur landelijk: -20,8 °C 6 januari, KNMI-station Ell (Limburg)
 • de hoogste temperatuur in ons tuintje: 33,1 °C op 20 augustus
 • de hoogste temperatuur landelijk: 37,0 °C op 20 augustus, opnieuw KNMI-station Ell (Limburg)
 • de natste dag in ons tuintje: 25 mm op 26 mei
 • de witste dag in ons tuintje: ca. 40 sneeuw op 17 december
 • de laagste barometerstand: 966,1 hPa op 23 januari
 • de hoogste barometerstand: 1041,4 hPa op 29 mei
 • van 17 juni t/m 15 juli negen nachten met lichtende nachtwolken

En heel opvallend:

 • in ons tuintje viel op 16 juni 3 mm regen, in Lippenhuizen (hemelsbreed ca. 7,7 km naar het zuiden ) viel 32 mm!

* Voor alle duidelijkheid: voor de waarnemingen in ons tuintje gebruik ik een niet-geijkt weerstation en dito regenmeter. Aangezien de temperaturen die door mijn weerstation worden vastgelegd over het algemeen aardig tussen die van de KNMI-stations Leeuwarden en Eelde zitten, denk ik dat het toch een tamelijk reëel beeld geeft.

:, , , , , , ,

14 Comments for this entry

 • lenie

  ik vind het altijd weer leuk terug te kijken
  was wel een bijzonder jaar als ik het zo
  bekijk , dit jaar is ook weer bijzonder begonnen
  met sneeuw en we krijgen nog een pak erbovenop
  als ik het zo hoor door alle weermannen en vrouwen ..
  ben benieuwd 😉

 • Frans54

  Ook mijn ervaring verteld me dat jouw waarnemingen met de werkelijkheid overeenkomen of die in ieder geval heel goed benaderen. Zelfs al zouden ze niet 100% correct zijn: ze blijven toch mooi vergelijkings materiaal opleveren en ik zit dan ook iedere maand te wachten op jouw overzicht, waarbij ik vooral de vergelijking met historische cijfers interessant vind.

 • thea

  Altijd leuk om terug te kijken en
  vooral de statistieken geven een goed beeld.
  Die lichtende nachtwolken blijven een fenomeen!

 • Annemarie

  Het is dus een best wel apart jaar geweest.. Ben benieuwd wat dit jaar weer gaat brengen.

  Opvallend dat er in Limburg zulke extreme temperaturen zijn.. Oei, wel 50 graden verschil! Onvoorstelbaar…

  Gek toch dat de aarde opwarmt, maar dat er nu wel weer 2 koude winters zijn. Zouden we dan toch in extremen gaan komen?

 • boomkruiper

  Weer een mooi overzicht Jan en ja Tymen gaat binnenkort zeker ook wel op de dubbele ijzertjes

 • Bep

  Als het nu inhoud dat we het huidige weer nog even houden en daarna weer een mooie zomer zouden krijgen, dan teken ik daarvoor.
  Hier schijnt tot nog toe iedere dag het zonnetje en sneeuw hebben we tot nog toe alleen in 2009 gehad.
  Vind het altijd prachtig om de statistieken te zien en je verhaal daarbij te lezen, je tracteerd ons ook nog op een paar bijzonder mooie foto’s erbij.
  Die het zeker waard zijn om weer beken te worden.

 • antsje

  Ik mijn waarnemingen van het afgelopen jaar nog niet uitgewerkt, komt nog weleens.
  We hebben toch een mooie zomer gehad.
  Je hebt weer mooie foto’s geplaatst

 • Elmar

  Met dit winterse weer zou je bijna gaan twijfelen aan de opwarming van de aarde, maar statistisch was het afgelopen jaar heel duidelijk een warm jaar. Ik ben benieuwd of die trent zich dit jaar voortzet. Voorlopig blijft het vlgs. de voorspellingen winteren, dus er zal nog wat warmte nodig zijn omdat weer te compenseren.
  Het weer blijft facinerend!
  groetjes,
  Elmar

 • Tiny

  Leuk om een terugblik te zien, als is het uit je tuintje.
  Volgens mij was je verjaardag de leukste dag.
  Heerlijk uitwaaien daar.
  Nu moeten we de kou maar ff doorstaan en maar hopen op weer een mooie zomer of lente, is toch meer mijn seizoen.
  groeten en gezellige avond.

 • Sylvia

  Leuk om eens terug te zien het weer van afgelopen jaar. Wat een verschillen zeg! Ben benieuwd wat dit jaar brengt…

 • Me!

  Heel bijzonder dat je dat allemaal bijhoudt, ik heb daar gewoonweg geen tijd voor. Maar wellicht in de nabije toekomst wel.

 • Jetske

  Erg leuk om te lezen, Jan dit overzicht.
  En de foto’s erbij zijn ook weer prachtig.
  Wat dat warme voorjaar betreft, ik teken er weer voor en ook een zomer met veel dagen tussen de 20 en 24 graden, heerlijk.
  Nu geniet ik gewoon nog van de witte wereld en de natuur.

 • Peter (Clint)

  Hoi Jan

  Leuk te zien hoe je naast mooi fotowerk ook een liefhebber bent van het bijhouden van allerhande bijzaken zoals het weer. Nou ja bijzaak…Ik zou ook wel zo’n weerstation willen. Leuk verjaardags presentje en lang niet meer zo duur als vroeger…

 • Hendrika

  De maandoverzichten en het jaaroverzicht blijven interessant. In mijn beleving valt bij jou meer neerslag dan hier, maar ik hou het helaas niet bij. Het zou best interessant zijn om uit te zoeken of het ook werkelijk zo is. Ik ben alleen niet zo gedisciplineerd om de gegevens regelmatig – iedere dag! – bij te houden.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!