Lichtlijnig

Het weer in december

door op 05 jan 2010 om 14:13 uur, onder sneeuw, weercijfers, zonsondergang

December kende duidelijk twee gezichten: de eerste helft van de maand was zacht en droog; de tweede helft van de maand was koud en winters wit. Het begon allemaal met een stralende eerste dag van de maand, die eindigde met een bijzondere ‘blauwe’ zonsondergang boven het Nannewiid …

De eerste twee weken van december verliepen vervolgens bewolkt, herfstachtig en zacht. De temperatuur lag gedurende de eerste helft van de maand ruim boven het gemiddelde, maar daarin kwam met de opbouw van een sterk hogedrukgebied ten noorden van ons land vanaf de 14e verandering. Met uitzondering van 26 en 27 december daalde de temperatuur dagelijks tot onder het vriespunt. Uiteindelijk heb ik 18 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kunnen noteren, tegen 12 normaal. December telde in ons tuintje 9 ijsdagen, waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt bleef steken, normaal zijn dat er ca. drie. De laagste temperatuur werd op 19 december bereikt: -10,7 °C. De gemiddelde temperatuur is in december uiteindelijk uitgekomen op 1 °C, tegen normaal ca. 3,4 °C.

temperaturen december 2009” title=

Op 17 december werden we wakker met een pak sneeuw van ca. 30 cm, dat in de loop van de dag aangroeide tot rond de 40 cm. Het openbare leven raakte ontregeld doordat de bussen in Fryslân in de remise bleven staan en ook de treinen reden niet. Hoewel er in het grootste deel van het land aanzienlijk minder sneeuw viel dan hier, ontstonden ook daar grote problemen met het openbaar vervoer.

Op 20 december kregen we er nog eens een kleine 10 sneeuw bij. Hoewel de temperaturen tijdens de Kerstdagen opliepen tot boven het vriespunt, hadden we voor het eerst sinds 1981 weer eens een echte Witte Kerst. Uiteindelijk is er in ons tuintje in december ca. 99 mm neerslag neergedaald, tegen normaal ca. 74 mm.

neerslag december 2009” title=

Na de Kerstdagen liepen de temperaturen geleidelijk weer terug. Intussen kunnen de schaatsfabrikanten de vraag naar schaatsen nog maar nauwelijks aan en ook strooizout wordt een schaars goed. Her en der in den lande wordt al gedacht aan en gesproken over een zestiende Elfstedentocht, maar die lijkt er voorlopig toch echt niet in te zitten. Zoals ik op 29 december al schreef, is de sneeuw de grootste spelbreker. Piet Paulusma heeft gisteren op zijn weblog uitvoerig uit de doeken gedaan waarom sneeuwijs zo slecht is.

Op dit moment zitten we in een winterdipje. Gisteren bleef de maximumtemperatuur nog net onder het vriespunt, maar op dit moment staat de thermometer op 0,2 °C. Hoewel er voor de komende anderhalve week weer matige tot strenge vorst op het menu staat, ziet het er voor de schaatsters nog steeds niet goed uit. Dit temeer daar er voor het weekend opnieuw sneeuw in het vooruitzicht is gesteld. Waar op het buitenwater ijs ligt, daar is dat zeker niet vertrouwd. En op veel plaatsen is, zoals hier op het Alddjip, nog helemaal geen sprake van ijs …

De schaatsters zullen zich voorlopig tevreden moeten stellen met de ijsbanen en ondergelopen stukken land. IJs en weder dienende wordt morgen net als in begin 2009 de eerste toertocht van dit jaar gereden op het ondergelopen land in de Jandurkspolder bij Earnewâld.

:, , , ,

15 Comments for this entry

 • Frans54

  Al dat gedoe in/bij allerlei media over een 16e elfstedentocht is ruimschoots voorbarig, zoals het er nu voorstaat met het ijs en de kwaliteit/dikte helpen zelfs twee weken zeer strenge vorst waarschijnlijk onvoldoende.

 • Me!

  Als ik een bericht zou moeten schrijven dan bleef de sneeuw eruit… Die paar centimeter die hier zijn gevallen waren niet het vermelden waard,

 • Annemarie

  Ik zag vandaag het ijs bij de drait… Dat ziet er erbarmelijk slecht uit! Kan me volledig voorstellen waarom er geen elfstedentocht gaat komen!

 • Sylvia

  Eigenlijk heb ik het nou wel gehad hoor met de sneeuw. Ik vind het nu alleen nog maar leuk als ik niet persee de deur uit hoef. Of nog een keertje een fotowandeling zou ik ook niet erg vinden…:)

 • klaproos

  ik mag de sneeuw erg graag jan dat weet je, maar voor de dieren is het wel weer genoeg geweest en mag het weer groen worden,

  heerlijke foto’s om te zien:-)

 • Tiny

  Mooi verslag wer van het weer in deecmber.
  Hier is vanmiddag nog sneewu bij gevallen,maar later was er idd dooi en al snel een zooi, rijmt nog ook 😉
  Hier ligt ook wel zo’n dik pak, wat toch veel overlast bezorgt.
  Het is en blijft mooi en koud is het absoluut niet.
  Maar ik heb ook liever vorst en een zonnetje erbij.
  Een elfstedentocht….een droom, hoop dat hij dit jaar uitkomt, de winter is nog maar net begonnen.
  Groeten.

 • thea

  De elfstedentocht zie ik deze maand ook niet komen,
  het ijs wat ik hier zie is fondant ijs en
  daar valt niet op te schaatsen.
  Mooi weerverslag van december.

 • P-TER

  Het is een dubbeltje op zijn kant voor de elfstedentocht,
  maar dit kan nu nog niemand voorspellen!
  Gr.
  P-TER

 • Jetske

  Dan heeft de tweede helft van december dus wel heel goed z’n best gedaan om het gemiddelde temperatuur zo naar beneden te halen.
  Het is maar goed dat je de overzichten hebt, want ik weet al niet eens meer dat de eerste helft van december zo zacht was. Ik heb het idee dat het al twee manden winter is. 😉
  Je hebt het weerbeeld duidelijk omschreven en er mooie plaatjes bijgezet.
  Vanochtend reed ik naar Friesland, terwijl er bij ons dikke vlokken vielen en de weg wit was, was dat in Friesland beduidend minder. Dat valt me iedere keer weer op dat het plaatselijk zo verschillend is.

 • ajeetje

  Vond het ook al raar dat ze het weer 14 dagen vooruit
  kunnen voorspellen.
  Zelfs de voorspelde koudegolf blijft uit…
  Wat een tam tam…. Pffft elfstedentocht ….
  werd al in december voorzichtig aangekondigd !
  Mooi naslagwerkje van jouw weersoverzicht Jan.

  Hgr 🙂 Aly

 • boomkruiper

  Ik houd de thermometer ook goed in de gaten. Er is al veel sneeuw van de bomen gevallen maar er zou nog wel eens een dik pak kunnen vallen

 • Gelkinghe

  In dat ouwe diep, daar staat zeker een behoorlijke stroming?

 • Brimstone

  Ik snap al dat gedoe over schaatsen op natuurijs niet zo goed. Ok het vriest, maar er ligt ook sneeuw, dus kan het niet, wat mij betreft over en uit. Het lijkt wel of mensen alles op een presenteerblaadje willen hebben en de situatie niet kunnen accepteren zoals ie is.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!