Lichtlijnig

Terug naar It Eilân

door op 19 nov 2009 om 17:06 uur, onder landschap

Nadat ik dinsdagmiddag bij Goëngahuizen de bijzonnen had gefotografeerd, zag ik dat It Eilân weer bereikbaar is via de tijdelijke voetgangersbrug. Het grootste deel van het jaar zijn de bewoners van de zes of zeven huizen op dit kleine eilandje afhankelijk van vervoer middels een kabelpont. Om de bereikbaarheid ook bij eventuele ijsgang te garanderen wordt er gedurende de winterperiode een mooie voetgangersbrug over de Goaiïngahúster Sleat gelegd …

Met de voorspelde wisselende bewolking leek het me een aardig plan om mijn fotomaatje vandaag kennis te laten maken met It Eilân. Ik wilde er zelf ook wel weer eens een kuiertje maken, want de laatste keer dat ik er was, is al bijna een jaar geleden. Toen heb ik er een mooie, maar frisse fotokuier gemaakt onder een mooie blauwe hemel, dat was vandaag een stuk anders. Bij aankomst rond elf uur was het er hoofdzakelijk grijs. Grijs, winderig en nat, vooral op het pad …

Als er ergens een mooi plekje is om mooie wolkenluchten te kunnen kieken, dan is het hier wel. Vorig jaar december heb ik op mijn oude weblog laten zien hoe ver het zicht hier reikt: Ruim zicht op It Eilân. Vandaag was het zicht wat minder vanwege de grijze bewolking die door de lucht werd voortgejaagd, maar het landschap was er niet minder om …

De landerijen lagen er verlaten bij. Meer dan een groepje zwanen en wat ganzen in de verte hebben we er niet gezien …

Terwijl we al kijkend en kiekend verder liepen, zagen we in de verte een bestelbus staan. Er werd blijkbaar gewerkt in de polder …

Dichterbij gekomen werd er meer duidelijk. Vorig jaar december vertelde ik al dat het oostelijk deed van It Eilân de eerste retentiepolder in de provincie Fryslân is. Dit is een gebied aan de boezem (het stelsel van met elkaar in open verbinding staande meren, vaarten, kanalen en sloten) dat er voor is ingericht om op gecontroleerde wijze overtollig boezemwater in te laten. Het is de bedoeling dat in Fryslân voor 2030 in totaal 700 ha wordt ingericht als retentiepolder …

Op het eerste gezicht lijkt het een brug, maar dat is zeer onwaarschijnlijk op een plek waar geen weg loopt. Zo te zien wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de water in- en uitlaten, die er in geval van nood voor moeten zorgen dat we hier droge voeten houden …

Dichterbij is een kleiner kunstwerk gebouwd, dat ook dienst doet als in- of uitlaat voor het water …

Daarmee hadden we het verste punt van onze kuier van vandaag bereikt. Het was misschien half zo ver als vorig jaar, maar mijn benen lieten niet meer toe. Dat zal vast ook te maken hebben met de harde wind. Met een maximumtemperatuur van ruim 10 graden was het voor de tijd van het jaar ook vandaag weer niet koud, maar de wind maakte het allerminst aangenaam in de polder …

Terwijl Jetske zich nog eens gevaarlijk ver over het water boog om wat plaatjes te schieten, heb ik linea recta het pad gevolgd. Eenmaal bij het water was het niet moeilijk om te kiezen tussen het pontje en de brug. Ze dansten beide op en neer op het water, maar de brug gaf me toch een iets stabieler gevoel …

Ondanks de wind was het weer een mooie en gezellige wandeling met mijn fotomaatje, alleen de bewolking kon helaas niet geheel aan de verwachtingen voldoen.

:, , , ,

14 Comments for this entry

 • Hendrika

  Het is er wel laag en erg, erg nat.

 • Sandra

  …of het water staat erg hoog….

 • Annemarie

  Moet ik je toch teleurstellen, want volgens mij waren jullie op de verkeerde plek. De tijden die jij noemt heb ik hier in Drachten van geprofiteerd door gewoon heerlijk in het zonnetje rond te karren!

  Het ziet er wel grauw en grijs uit…
  Mooi die waterinlaat. Ik hou graag mijn voetjes droog als het mij niet zo uitkomt.

 • boomkruiper

  Wel een heel bijzondere plaats om te wonen. Zeker voor Nederland! Leuk dat Jetske en jij nog steeds samen op fotokuier gaan. Levert dit keer geen zonnige plaatjes op maar ja zo is Nederland ook

 • Jetske

  Het was voor mij een heel nieuw gebied en ik heb dan ook weer volop genoten, ondanks de harde wind en de kou.
  Ik heb al wel gelezen, als ik mijn serie plaats verwijs ik voor achtergrondinformatie mooi naar jouw weblog. Een mooi stukje research, Jan. 🙂
  En wat ik daar aan het fotograferen ben….dat zie je t.z.t. op mijn weblog. Dat raad je nooit. 😉

 • Me!

  Ik vraag me af wat die stoplichten daar doen…

 • Tiny

  Het ziet er anders uit dan met een mooie wolkenlucht, maar het is zeker niet minder mooi.
  prachtige fotokuier, zou er wel eens willen kijken maar wonen, echt op een eiland.
  Ben wel benieuwd wat Jetske daar aan het fotografen was.
  Lijkt me in de winter met sneeuw ook mooi om te fotograferen.
  gezellige vrijdag en groeten.

 • ajeetje

  Wat een water laat je hier zien Jan
  Het is daar erg uitgesterkt en de gure wind bijna voelbaar.
  Leuke foto het bootje naast de brug.
  Bedankt voor de naam van het insect Jan
  Berkenschildwants.
  Dit vergeet ik nu niet meer.
  Alie en Anna gaven ook deze naam deur.
  Alie in het latijns maar het gaat om het zelfde beestzie. 🙂
  Groet:) Aly

 • Ada

  Ja, zo ken ik het friese landschap als wij op de boot zitten heerlijk weids…en rust straalt het uit. Stoplichten… dat zijn volgens mij lichten die het ‘verkeer’ op het water regelen, rood boven elkaar (dubbelrood) betekent geen bediening….. Misschien tzt bevaarbaar voor de recreatievaart…. fijne avond nog, groetjes Ada

 • thea

  Het weer van vandaag straalt van jouw foto’s af,
  ik vond het waterkoud en al dat water op jouw
  foto’s doet me dat nu nog voelen.
  Het ziet er daar bij jullie erg nat uit.
  Mooi landschap, op de derde en vierde foto’s,
  ik zie zelfs iets blauw in de lucht.

 • Brimstone

  Mooi werk die waterhuishouding.
  Het lijkt me voor de bewoners van het eiland wel prettig dat ze ’s winters een brug hebben. Maar hoe komt die bestelbus op het eiland?

 • Hanny

  Jullie hadden pech met de luchten. In Zeeland waren ze prachtig om die tijd. Maar desondanks zijn je foto’s heel mooi geworden. Ook foto’s met grauwe luchten zijn prima!

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!