Lichtlijnig

Het weer in ons tuintje in oktober

door op 08 nov 2009 om 15:07 uur, onder vlinders, weercijfers

Vanochtend realiseerde ik me ineens dat ik nog geen aandacht had geschonken aan het weer in oktober. Hoogste tijd om daar even wat aan te doen. Lang hoeft dat overigens niet te duren, want oktober was een heel modale herfstmaand. Volgens het KNMI was het landelijk gezien in het noordoosten net wat kouder dan normaal, terwijl het in het zuidwesten een graadje zachter was dan normaal. In ons tuintje ben ik uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 10,0 ºC tegen een langjarig gemiddelde van ca. 9,9 ºC in onze regio, een normale temperatuur dus …

temperaturen oktober 2009” title=

Oktober maakte zijn naam als wijnmaand meer dan waar dit jaar. Wij hadden een prachtige druivenoogst, waar behalve wij zelf ook buren, vrienden, jeu de boulers en niet te vergeten de vogels volop van hebben genoten …

Oktober was ook een tamelijk zonnige maand. Als gevolg daarvan lukte het op verschillende dagen nog om diverse insecten te fotograferen. Hoogtepuntje in dat opzicht was wel de volkomen gave en prachtig gekleurde dagpauwoog, die ik op 28 oktober wist te kieken bij Olterterp …

Landelijk gezien lag de hoeveelheid neerslag met gemiddeld 71 mm rond het langjarig gemiddelde van ca. 78 mm. Er waren echter grote verschillen in ons kleine landje. Vooral als gevolg van zware buien die op 7 oktober over het zuiden van ons land trokken, was het daar het natst. Het KNMI-station Ell wist met 125 mm neerslag ook nu weer een record te vestigen …

neerslag oktober 2009” title=

In ons tuintje was het in oktober aan de droge kant. In totaal heb ik 51 mm kunnen aftappen tegen normaal ca. 74 mm. Het grote voordeel van dat droge weer was dat het veelal prima kuierweer was, en dat de bossen hun herfstdracht mooi toonden …

:, , , , , , ,

16 Comments for this entry

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!