Lichtlijnig

Zomerperikelen

door op 16 aug 2009 om 16:58 uur, onder Merskenheide, MS, vlinders, weerbeeld

Het aanhoudend warme weer begint zo langzamerhand zijn tol te eisen. De temperaturen tussen 25 en 30 ºC op 5 t/m 7 augustus hebben de gevoelsstoornis in mijn halsstreek – één van de uitwassen van de MS – weer eens getriggerd. Die gevoelsstoornis en de verhoogde medicatie, die de overlast die ik daarvan ondervind weer wat moet indammen, zuigen sinds vorig weekend vrijwel alle energie uit mijn lijf. En hoe aardig en gezellig het ook was, het museumbezoek heeft daar woensdag geen goed aan gedaan …

Merskenheide

Met het oog op de in de loop van deze week mogelijk opnieuw naar tropische waarden oplopende temperaturen zit er even niets anders op dan het maar eens heel rustig aan te doen. Eigenlijk had ik me voorgenomen om vandaag even een fotokuiertje te maken op de Merskenheide, maar dat lijkt me gezien de omstandigheden niet wijs. Daarom heb ik maar even een greep in mijn archief gedaan om het weblog toch wat kleur te geven …

gehakkelde aurelia

De foto’s die dit logje sieren heb ik vandaag precies 3 jaar geleden – op 16 augustus 2006 dus – genomen op de Merskenheide. Het was op die dag licht bewolkt bij een maximum temperatuur van 22,8 ºC, zodat de omstandigheden goed vergelijkbaar zijn met die van vandaag. De heide zal er vandaag wel ongeveer bij liggen zoals op de eerste foto, en met een beetje geluk fladdert er misschien ook vandaag wel een gehakkelde aurelia rond …

gehakkelde aurelia

Kijkend naar de foto’s die ik in de eerste helft van augustus 2006 heb gemaakt, was ik toen aanzienlijk actiever dan nu in dezelfde periode. En dat lijkt zich ook heel aardig te weerspiegelen in het weerbeeld: in de eerste helft van augustus 2006 kwam de gemiddelde maximum temperatuur uit op 19,9 ºC. Op dit moment ligt de gemiddelde maximum temperatuur in augustus tot en met gisteren op 22,8 ºC. Die drie graden maken heel veel verschil maken …

gehakkelde aurelia

:, , , , ,

20 Comments for this entry

 • Hendrika

  Voor ons als lezers maakt het helemaal niet uit van wanneer je foto’s zijn, maar voor jou is het heel vervelend dat MS momenteel opspeelt: ken je grenzen en doe het rustig aan!

 • Elmar

  Hoi Jan!
  Wat vervelend dat je MS je met deze temperaturen parten speelt!
  De foto’s zijn prachtig en wat mij betreft mag je voorlopig een beroep op je archief blijven oden tot je je weer beter voelt!
  groetjes,
  Elmar

 • klaproos

  ohh jan.. ik lees dat niet graag….
  ik gun je betere omstandigeheden om in te leven,
  en het wordt weer warm hé je bent er nog niet van af ook,

  ik hoop dat het snel weer opknapt,

  ik zag ook een héél mooie gehakkelde:-)

  maak er een fijne avond van jan

 • Me!

  Voor mij is het nu ook veel te warm. Ik ben eigenlijk een wintermens. Maar ook foto’s van drie jaar terug kunnen heel mooi zijn…

 • Tiny

  Je had het er niet bij hoeven zetten dat de foto’s van 3 jaar geleden zijn.
  De hei is nu zo en de vlinders zie je nu ook, vanmiddag nog in de tuin gehad.
  Heel pijnlijk en vervelend dat de MS met dit weer ook opspeeld.
  Denk dat je toch vaak teveel hooi op je vork neemt, begrijpilijk je wil er graag uit natuurlijk.
  Maar als je het zo moet bekopen, maar rustig aan doen, je archief zal nog goed gevuld zijn neem ik aan.
  Sterkte Jan.

 • Jetske

  Erg vervelend dat je qua MS zo’n slechte periode hebt.
  Het is te hopen voor jou en voor Aafje dat het snel verbeterd zodat jullie toch nog wat kunnen ondernemen.

  De fotoserie van de gehakkelde aurelia is prachtig. Zelf nog nooit in het echt gezien (althans niet bewust)

 • thea

  Wat heb ik hier veel prachtige foto’s gemist.
  Jammer dat de MS weer zo opspeelt en
  deze week wordt het ook weer erg warm.
  Hopenlijk heb je nog meer mooie foto’s
  in je archief zitten.
  De gehakkelde aurelia staat geweldig op de foto.
  Morgen begin ik weer te loggen,
  al is mijn tuin nog niet klaar, mede door de warmte.

 • Annemarie

  Ik denk dat je aardig in de buurt komt. We reden vandaag langs de heide bij Appelscha en inderdaad, de heide staat in bloei!
  De vlinders waren wat lastiger te zien uit de auto.
  Ik kan me indenken dat het inderdaad te warm is voor je, maar ik vind het eigenlijk niet zo erg! Wel eens een keer lekker. 🙂

 • aargh

  Het is echt vlindertijd nu, er fladderen hier ook heel wat soorten rond al geven ze me meestal niet de tijd om goed te kijken wie ze zijn.
  Ik hoop op snel frisser weer zodat jij er ook weer actief van kan genieten!

 • fotorantje

  ’t is die warme vochtigheid die het hem doet vrees ik, is niet zo goed voor de spieren
  koude is niet goed, maar dat warme kan zeker ook voor spierproblemen zorgen
  luisteren naar je lichaam
  maar ja is soms moeilijk

  rustig houden deze week en volgende week is het dan wat minder warm dan kan je er weer tegenaan

 • Hanny

  Vrijdag was ik bij de Kale Duinen en daar staat in de buurt de heide net zo te bloeien als jij laat zien. Ik heb er geen gehakkelde aurelia gezien. Zal ook wel gekomen zijn omdat het niet bepaald zonnig weer was vrijdag. Maar het was lekker om daar te fietsen. Jammer dat jij momenteel extra last heb van de MS. Ik hoop dat het de komende dagen niet te warm wordt. Een “gewone” temperatuur zou goed voor jou zijn, maar ook voor mij. Sterkte!

 • Trees

  He, wat vervelend Jan.
  Zeker nu het deze week weer zo warm wordt.
  Mooi dat je nog foto’s uit het archief kunt laten zien, ik ruim ze nogal eens té snel weer op 😉
  Hoop dat de MS je wel een wat dragelijke week geeft.

 • Sandra

  Ik wens je toe dat het snel weer beter met je gaat. En dat de foto’s van 3 jaar geleden zijn maakt natuurlijk helemaal niks uit, ze zijn de moeite waard om nog een keer bekeken te worden!

 • boomkruiper

  He verdikkie Jan zo worden leuke dingen later altijd weer afgestraft 🙁 Maar vandaag begon het koel. Ik hoop dat je lichaam even kan tanken. Je gehakkelde Aurelia is schitterend!

 • Sylvia

  Nou ben ik jaloers… Ik was gisteren ook op de heide maar het was zo bewolkt, de lucht was heel grijs en licht en dat kwam de foto’s niet ten goede…
  Deze serie is prachtig.

 • antsje

  Wat vervelend Jan, en dan hebben ze het weer over tropisch weer. Nooit geweten dat het warme weer er zoveel invloed op heeft.

 • H@@Pee

  Het is voor je te hopen, dat je de komende
  dagen goed doorkomt met deze tropische temp.
  En nog wel tijdens de vakantie van Aafke..

  Trouwens je laat hier wel een prachige
  serie zien Jan.

 • Miriam

  Wat waardeloos Jan, dat je MS weer zo getriggerd is door de temperaturen. Ik hoop dat het slechts een tijdelijke setback is. Doe ondertussen idd maar rustig aan, meer kun je niet doen….

 • Jantine

  Heel erg vervelend dat jij ook zo’n last hebt met deze warmte,ik ook hoor met mij longen,ik verlang naar iets frisser weer.Maar goed vandaag maar een stoel onder een boom en dan hopelijk niet veel pijn voor jou erbij!Maar deze oudjes zijn weer prachtig om te laten zien…
  gr.jantine

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!