Lichtlijnig

Het weer in ons tuintje in juli

door op 09 aug 2009 om 16:16 uur, onder bloemen & planten, NLC's, vlinders, weercijfers

Deze grijze zondagmiddag is een mooi moment om eens even terug te blikken op het weer in ons tuintje in juli. De maand begon zonnig en warm, in de eerste week van juli kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 19,2 ºC.

distelvlinder

Vooral in de late avonduren was het vaak heerlijk toeven in de buitenlucht, en dat kwam goed uit, want net als juni waren er ook in de eerste helft van juli rond middernacht verschillende keren lichtende nachtwolken te zien …

lichtende nachtwolken

Na de warme start volgde een koele tweede week, waarin de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uitkwam op een schamele 15,7 ºC. Daarna liep de temperatuur weer op naar waarden iets boven het langjarig gemiddelde.

Extreme temperaturen deden zich niet voor. De maximumtemperaturen kwam 21 maal boven de 20 ºC, slechts 4 keer steeg het kwik boven de zomerse 25 ºC, en met een maximum van 29,7ºC op 3 juli werd de grens van de tropische 30 graden net niet gehaald. De gemiddelde temperatuur kwam uiteindelijk uit op 17,4 ºC tegen normaal 16,5 ºC …

temperaturen juli 2009

Juli mag dan opnieuw warm zijn geweest, het was ook opnieuw een natte maand. Het KNMI meldde daarbij echter wel grote regionale verschillen. Terwijl er aan de westkust plaatselijk slechts 55 mm neerslag viel, werd er op diverse plaatsen in de Noordoostpolder, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen meer dan 150 mm afgetapt. Koploper was Elburg met 211 mm. Landelijk viel er gemiddeld 101 mm tegen normaal ca. 70 mm. In ons tuintje viel in juli 133 mm tegen normaal ca. 70 mm …

neerslag juli 2009

Intussen is ook augustus warm van start gegaan: in de eerste week kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 23,7 ºC. Het weekend heeft intussen wat verkoeling gebracht, en het ziet er naar uit dat een west tot zuidwestelijke stroming ons de komende week normaal zomers weer met temperaturen rond of niet iets boven de 20 graden zal brengen. De zomer van 2009 lijkt net als in voorgaande jaren weer als warmer en natter dan normaal de boeken in te zullen gaan …

gele plomp

:, , , , , ,

11 Comments for this entry

 • Hanny

  Wat temperatuur betreft had ik beter de laatste dagen van de maand in Nederland kunnen zijn.
  Wat een prachtige foto van de gele plomp!

 • Sylvia

  Mij hoor je niet klagen over het weer van deze zomer. Behalve (daar komt het dan toch :)) die paar ontzettende stortbuien die voor wat water overlast en verzopen plantjes zorgde ben ik helemaal tevreden. 🙂

 • Me!

  whow, die laatste foto is schitterend… En het weer mag blijven voor mij. Hier is het prima.

 • Jetske

  De foto’s in deze serie zijn schitterend.
  Dus weer een te natte maand. Gisteren hadden we het met de buren toevallig weer eens over de leemlaag in deze contreien in combinatie met de aanleg van een grondwaterput. Toen we hier 15 jaar geleden kwamen wonen hebben we het daar serieus over gehad, maar vanwege de enorme metersdikke leemlaag en de enorme kosten voor het aanleggen van een dergelijke put hebben we dat toen laten varen. Ik weet wel dat we in die tijd wel de tuin moesten sproeien vanwege de droogte. De laatste jaren doen we dat eigenlijk niet meer, teken dus dat de zomers nat genoeg zijn. Ook in jouw overzicht komt het weer naar voren, veel neerslag.

 • Tiny

  Ik weet alleen dat het de vorige week toen ik moest werken heel warm was en in mijn vrije weekend heel grijs gisteren en vandaag ;-(
  Zelfs veel regen hier, gelukkig zat ik vandaag nog iets noordelijker (Haren) en daar was het de heel dag droog.
  Dat de zomer natter is merk ik aan het feit dat ik de vijver nog maar een keer heb bijgevuld, het waterpeil blijft stabiel, gelukkig 😉
  Groeten.

 • sary

  We kunnen er niet meer omheen he Jan er is wel degelijk iets aan het veranderen met het klimaat.

  Groetjes van Sary en een fijne dag morgen.

 • klaproos

  uiteindelijk zullen we met z’n allen de veranderingen wel merken hé jan, zo gaat dat altijd maar dan zijn we wel te laat,

  ik hou wel van wat warmte, komt m’n artrose erg ten goede,

  slaap lekker
  en tot morgen jan

 • boomkruiper

  De temperatuur is prima maar miste wel het licht vandaag. Hele mooie gele plomp Jan!

 • Gisella

  Prachtige foto’s.

  Het weer mag van mij zoals het nu is wel blijven, hou niet zo van de warmte

 • Leidse Glibber

  Schitterende foto’s en wat mij betreft vind ik de zomer wel meevallen dit jaar.
  Maar inderdaad als het regent dan valt er ook gelijk een heleboel.

 • louise

  Again, I can only comment on photos, not commentary, but all photos are stunning. The cows alone were enough to “wow” me. But the butterflies. OH MY! Gorgeous!

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!