Lichtlijnig

Verkoeling

door op 06 aug 2009 om 11:50 uur, onder landschap, vakantie

Met maximumtemperaturen die richting 30 ºC gaan, komt er van fotokuiertjes even niet zoveel terecht. Als ik niet in mijn relatief koele pc-hoekje zit, dan lig ik wel in een schaduwrijk hoekje in de tuin te denken aan verkoeling …

Jetske’s logje over de Mont Blanc bracht gisteren voor het gevoel ook even wat verkoeling. Het riep bij mij gistermiddag opnieuw herinneringen op aan een vakantie in 1984. Op 19 juli vertelde ik al, dat ik tijdens deze vakantie aan het Meer van Genève voor het eerst een bergetappe in de Tour de France heb bezocht …

Mont Blanc Massif

Een ander hoogtepunt in die vakantie was een bezoek aan een van de gletsjers van het Mont Blanc Massif. Vanaf de camping bij Excenevex zijn we afgereisd naar Chamonix, aan de voet van de Witte Berg, die op majestueuze wijze omhoog reikt naar de hemelsblauwe lucht. Vanuit Chamonix hebben we een smalspoortreintje genomen, dat ons over een akelig steile berghelling naar grotere hoogten voerde …

Mont Blanc Massif

Daarmee waren we er echter nog niet. Het laatste deel van de reis naar de verkoelende gletsjer moest in een grote kabelbaancabine worden afgelegd. Nou ben ik niet zo’n held in dat soort dingen, maar voor dit specifieke geval heb ik me even over mijn angst heen gezet …

Mont Blanc Massif

En daar lag hij dan … kronkelend strekte hij zich uit in het hooggebergte, een gigantische ijsmassa die met mocca leek te zijn bestoven …

Mont Blanc Massif

Via een steil pad bereikten we uiteindelijk de gletsjer. Toen werd pas duidelijk dat er geen sprake was van mocca, maar van zand, steentjes en vooral enorme keien. Mijn toenmalige vriendin had al snel een mooie zitplaats gevonden …

Mont Blanc Massif

Hoewel de opwarming van de aarde toen nog geen item was, vielen hier en daar de eerste gaten in de gletsjer. Eigenlijk had ik toen al aan de bel moeten trekken … 😉
Maar ja, toen vonden we het nog gewoon grappig om even zo’n stukje zomerijs vast te houden. Maar er waren toch ook wel serieuzere gedachten. Zo weet ik nog, dat ik me toen heb afgevraagd, hoe oud dat ijs waar we op stonden eigenlijk zou zijn …

Mont Blanc Massif

In de gletsjer was een grote ijsgrot uitgehakt …

Mont Blanc Massif

Voor zover ik het me kan herinneren, waren er in de grot verschillende beelden uitgehakt en werden er gereedschappen getoond, die waren gebruikt bij het maken van de ijsgrot. Veel foto’s zijn er niet overgebleven van de grot, waarschijnlijk zijn er maar weinig gelukt, en bovendien hebben we in 1987 de foto’s eerlijk verdeeld …

Mont Blanc Massif

Voordat we ons weer in de kabelbaan en het smalspoortreintje moesten wagen, hebben we nog een tijdlang op een heerlijk plekje gezeten om het indrukwekkende landschap op ons in te laten werken. Ondanks het feit dat we ons op die ijsmassa bevonden, konden er wel wat kleren uit, het was er fantastisch … 🙂

Mont Blanc Massif

:, , , , , , , ,

12 Comments for this entry

 • Me!

  Dat ziet er inderdaad helemaal niet verkeerd uit, en helemaal 80 jaren stijl…

 • boomkruiper

  Ja daar op het terras zat ik ook … ooit 😉 maar in de grot zijn we toen niet geweest. Ik kan me de ijle lucht nog goed herinneren. De goede oude tijd dat je naar zoiets prachtigs kon kijken zonder je zorgen te hoeven maken over…

 • Jetske

  Een prachtige serie.
  Ik heb het al eens eerder geschreven, je bent maar bevoorrecht met zo’n rijk gevuld (analoog) archief.
  En dan is dit nog maar de helft.

  Dat kapsel van jou, die enorme haarbos. Ik kan aan de snor zien dat jij het bent. 😉

 • Wieneke

  Ik ben daarnet ook maar naar binnen gegaan, want het werd buiten toch echt een beetje té warm. Ik zit nu lekker naar jouw sneeuw te kijken en het helpt. Jouw kapsel… tja, wat zal ik daar eens van zeggen? Het was een echt kapsel, he? 😉 Heb je die vriendin trouwens nog?

  • Jan K. alias Afanja

   @Wieneke:
   Dat kapsel lijkt me nu wel erg warm, maar dat was in de eerste helft van de tachtiger jaren blijkbaar geen enkel probleem.
   Die vriendin heb ik inderdaad nog steeds, zij het niet meer als de vriendin, maar als een vriendin. 🙂

 • Tiny

  Mooi deze terugblik van wat jaartjes terug.
  Leuk om te zien en zeker verfrissend, het is wel erg benauwd nu, dus doet me goed ff naar de sneeuw te kijken.
  Ben er nooit geweest,maar lijkt me mooi, had het gisteren bij jetske ook al gezien.
  Niet echt kuierweer vandaag denk ik, om te fietsen ook niet, maar werken in 30 graden viel ook niet mee ;-(
  Groetjes en gezellige avond verder.

 • P-TER

  Ha, Jan zo zien we je even vijventwintig jaar jonger!
  in een even zwoele periode zoals nu!
  in een prachtige streek trouwens!
  Gr.
  P-TER

 • Annemarie

  Zo heerlijk he? Ik ben ooit eens op 1 van de gletsjers in Oostenrijk geweest, zo’n aparte ervaring!
  Wat prachtig, toen ook al..
  ohhh.. Nouja je snap wel wat ik na die ohh wilde zeggen, hahaha.
  Genieten dit!

 • Sylvia

  Wat leuk zulke oude foto’s, lekkere kwaliteit ;D
  Effe afkoelen met dat ijs bij deze temperaturen…

 • Gelkinghe

  Sorry hoor Jan, maar dat kapsel was begin jaren tachtig tcoh echt al een beetje eh, eh, achterhaald. Als je je daarmee op VERA of Simplon durfde vertonen, stond je bij de punx & newwavo’s meteen te boek als volstrekt overjarige, zo niet fossiele hippie. 🙂

  • Jan K. alias Afanja

   @Gelkinghe:
   In de kringen waarin ik toen verkeerde kon dat nog heel goed. Maar mogelijk was dat de reden waarom ik vrijwel nooit in Vera en Simplon kwam. En enkele uitzonderingen daar gelaten heb ik het nooit zo gehad op punk en newwave.

 • ajeetje

  Mooie foto`s Jan uit lang vervlogen tijden 😉
  Inderdaad waren de gletsjes ook al aan het smelten zo te zien.
  Ja dat was hip hoor die kapsels.
  Heb genoten van jouw verkoelende plaatjes uit vroegere tijden 😉
  Groetjes 🙂 Aly

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!