Lichtlijnig

Na zonsondergang

door op 02 jul 2009 om 13:52 uur, onder De Leijen, nachtwerk

Met het mooie zomerweer van de laatste dagen is het me overdag te warm voor een fotokuiertje, maar ’s avonds is het buitenshuis goed toeven, zo ook gisteravond. Het was een heerlijke zomeravond met een mooie heldere lucht. Daarom besloot ik tegen 22:30 uur een plekje op te zoeken met ruim zicht op de noordelijke horizon. Natuurlijk hoopte ik lichtende nachtwolken te zien, maar ik ging bewust wat vroeger op pad, omdat ik vanuit ons tuintje al wat bijzondere verkleuringen in de lucht zag verschijnen …

na zonsondergang

Op 12 juni kwam in Rusland de vulkaanSarychev Peak  op de Kurillen Eilanden tot uitbarsting. Op het moment van de uitbarsting vloog het Internationale Ruimte Station (ISS) precies over de vulkaan. Eén van de astronauten heeft meteen zijn camera gepakt en een spectaculaire foto gemaakt.

na zonsondergang

Bij de uitbarsting van de Sarychev Peak is een grote hoeveelheid stof en zwaveldioxide tot ca. 40 km hoogte de stratosfeer ingeblazen. Als gevolg daarvan worden vlak na zonsondergang diverse kleuren en patronen zichtbaar. Gisteravond verscheen er vooral een roze kleur, die uitwaaierde in paarse tinten. Het deed me denken aan de zonsondergang van 30 augustus 2008, toen de lucht zo mooi kleurde als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Kasatochi in Alaska.

Vlak voordat ik mijn tochtje zou vervolgen, verscheen er een spin, die blijkbaar ook even van het uitzicht wilde genieten …

spin na zonsondergang

Nadat ik de bovenstaande foto’s op het parkeerterreintje bij de auto had gemaakt, ben ik met mijn camera en mijn stoeltje naar de zuidelijke oever van de Leijen gelopen …

de Leijen na zonsondergang

In de nachtelijke rust heb ik me lekker aan de waterkant genesteld. De stilte werd alleen verbroken door het gesnuif van een stel nieuwsgierige koeien, die achter me in het weiland liepen, en af en toe door het gesnater of gespetter van een watervogel. Voor de rest heerstte er volstrekte rust op en rond de Leijen …

de Leijen bij nacht

Aan de noordelijke horizon tekende zich een donkere band af …

de Leijen bij nacht

Zouden de lichtende nachtwolken daar wel doorheen weten te prikken …?
Morgen het vervolg …

:, , , , , , , ,

17 Comments for this entry

 • Valkyrien

  That is simply awesome! And creepy with the spider! 🙂

 • klaproos

  ik hoop het 🙂
  want ik gun jou en mij dat spektakel graag jan:-)
  steeds een bijzondere belevenis om te mogen zien, maar de rust die van dit log uit gaat is toch ook niet te versmaden…
  snuivende koeien, dat geeft zón rust.
  dat was een lekker plekje,

 • Hendrika

  De zonsondergang ziet er de komende dagen veelbelovend uit, tenminste wat ik zag op Spaceweather. Ik vind dat de witte strepen in de lucht verraderlijk veel op NLC’s lijken, maar ze zijn het niet omdat ze rond zonsondergang zichtbaar zijn. Ik ben benieuwd of jij NLC’s hebt gezien: ik niet.

 • Hanny

  Aan het water zitten in alle stilte, die slechts doorbroken wordt door watervogels en snuivende koeien, met deze lucht voor je, is een van de betere dingen die een mens kan overkomen. Een beter medicijn tegen wat dan ook bestaat niet.
  Fijn dat we mogen meekijken met jou!

 • Jetske

  Wat een prachtige kleuren heeft je zonsondergang.
  Heerlijk om zo in stilte genieten aan de waterkant.
  Rustgevende en mooie serie. 🙂
  De foto van de astronaut is wel heel bijzonder.
  Het is leuk dat je hier erover schrijft.
  Ik heb ze gisteren tussen kwart voor en kwart over twaalf heel vaag gezien, de NLC’s. Het was niet spectaculair.

 • Jetske

  Ik vind mijn reactie wel goedgekeurd… 😉

 • Jan K. alias Afanja

  @Jetske:
  Dat vind ik eigenlijk ook wel, maar ja … als je al je cookies weggooit, dan denkt het systeem daar in eerste instantie even anders over. 🙂

 • Jan K. alias Afanja

  @Jetske en Hendrika:
  Tegen middernacht waren er ongeveer een half uurtje NLC’s te zien in het noordoosten. Spectaculair was het niet, maar dat zou later in de nacht anders worden …
  Morgen meer! 🙂

 • Sylvia

  Heerlijk zo aan het water. En wat een prachtig gekleurde lucht.

 • Hendrika

  Grrr, heb ik iets gemist??!! Ik heb tot ruim 0.45 uur gekeken en toen vond ik het welletjes. Ik vond het luchtruim behoorlijk grauw van kleur, geen NLC’s of wat er ook maar op kon lijken te bekennen… .

 • Tiny

  Teon lag ik al in bed,maar zag toen ook dat het zo mooi oranje kleurde.
  maar de de wekker loopt vroeg af, dus verder niet gekeken, dus ben maar wat blij dat jij er foto’s van maakt.
  Zeker zo aan de waterkant, heerlijk.
  ben benieuwd wat je morgen laat zien.
  Ik vind dit al heel mooi en sfeervol.
  Vin dhet echt genieten de lucht foto’s van de laatste tijd.
  Prettige avond en groeten. Is nu goed toeven in de tuin 😉

 • Me!

  Lijkt me mooi daar in de avond…

 • P-TER

  Met zo’n luchten kun je me overtuigen om
  het hoge noorden op te zoeken,
  alhoewel we gisteren avond toch ook prachtige zagen.
  De stofdeeltjes hebben zich al duidelijk ook tot bij ons geleid.
  Knappe foto Jan!
  Gr.
  P-TER

 • thea

  Wat moet dat een mooie avond zijn geweest,
  rustig zittend aan het water met snuivende koeien.
  Ik kijk uit naar de foto’s van morgen.

 • Annemarie

  Ik zag inderdaad gisteravond de wolkenband hangen..
  Maar ik was vooral blij dat ik thuis was. Op de 1 of andere manier kan ik er toch de moed niet voor opbrengen om dan ’s avonds nog het huis uit te gaan, hihi.

  De lucht is inderdaad prachtig.
  En oh die foto van die uitbarsting, wow! Dat is echt een voltreffer geweest.

 • Bep

  Wow de stilte aan het water en de mooie luchten, dat is idd genieten.
  Jammer nu moet ik tot volgende week op het vervolg wachten.

 • ajeetje

  Wow wat heb je er weer wat moois neergezet Jan,
  Heb op onze reis ook prachtige luchten en zonsondergangen gezien.
  Daarvan heb ik foto`s die ik nog plaats.
  NLC`s weet ik niet precies wat het is maar zal je weblogs nog eens goed nalezen.
  De foto van de vulcaanuitbarsting is heel bijzonder.
  Prachtig om dit van bovenaf te bekijken.
  Groetjes 🙂 AlY

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!