Lichtlijnig

NLC’s boven It Eilân

door op 25 jun 2009 om 09:42 uur, onder ditjes & datjes

Mijn dagen werden deze week tot nu toe overdag goeddeels gevuld met diverse verplichtingen. Als gevolg van een slechte planning ben ik aan fotokuiertjes of fietstochtjes de laatste dagen overdag niet toegekomen. Gelukkig wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de nachtelijke activiteiten …

de maan boven It Eilân

Na lang twijfelen of ik wel of niet zou gaan, ben ik gisteravond rond half elf toch maar weer in de auto gestapt om de jacht op de lichtende nachtwolken opnieuw te openen. Als locatie koos ik ditmaal voor de omgeving van het buurtschap Goëngahuizen, aan de uiterste westrand van de gemeente. Daar maakte ik even na elven een foto van de smalle maansikkel boven de retentiepolder It Eilân

pontje bij It Eilân

Het was er prachtig, en heerlijk rustig. Rond half twaalf viel er in de lucht nog steeds niets te zien. Het pontje lag er rustig bij, totdat een kwartiertje later een bewoner van It Eilân het bootje naar de wal trok om de oversteek te maken.

“Wil het wat bijten …?” luidde zijn openingszin, terwijl hij uit de auto stapte.
Nadat hij naar me toe was gelopen om even een praatje te maken, zag hij dat ik niet aan het vissen was, maar aan het fotograferen. Terwijl we stonden te praten over de lichtende nachtwolken, die de man nog nooit had gezien, maar waar hij recentelijk wel over had gehoord, meende ik recht aan de overkant van het water in de lucht een eerste teken van leven te zien. Ik wees de man erop en maakte een eerste foto …

lichtende nachtwolken

Rond middernacht begonnen de wolken waar ik mijn camera op had gericht te verflauwen, maar tegelijkertijd meende ik meer naar het oosten nieuwe activiteit te zien ontstaan. Dat viel echter vanaf dit punt moeilijk te beoordelen i.v.m. de verlichting. Daarom besloot ik de camera’s in te pakken en te verkassen. En dat was maar goed ook, want ik was nog maar nauwelijks onderweg, of ik zag dit in mijn spiegel …

NLC’s boven It Eilân

Meteen heb ik het anker uitgegooid en koers gezet naar de berm. Camera in de breedbeeldmodus op het statief en genieten maar! Wat zich voor mijn ogen ontrolde was met geen pen te beschrijven. Het volgende half uur kreeg ik verreweg de mooiste NLC-show te zien, die ik ooit heb gezien, en ik heb er intussen al heel wat gezien …

NLC’s boven It Eilân

De kleuren, de golven, de structuren … het was echt fenomenaal.
Begrijp me goed, ik wil jullie niets opdringen, maar als het in het weekend ’s avonds nog steeds helder is, zoek dan zo tussen 23:00 en 0:30 uur eens een donker plekje op … Met een beetje geluk word je verrast met een ongelooflijk mooi spel van licht en kleur …

NLC’s boven It Eilân

:, , , , , , ,

16 Comments for this entry

 • Hendrika

  Het houdt maar niet op met de NLC’s!! Het begint mij zo langzamerhand de nodige nachtrust te kosten :~(. Ze waren weer mooi!

 • Me!

  Foto nummer twee vind ik echt schitterend mooi. Die in mijn blog als kopfoto staan…

 • Hanny

  Jan, ik zit te genieten van deze serie. Niet alleen de lichtende nachtwolken. Die zijn geweldig. Maar de eerste foto’s van het water en de spiegelingen zijn minstens zo goed. Nu ik er zelf niet op uit kan ’s nachts, kom ik bij jou zeer zeker aan mijn trekken.

 • Sandra

  Schitterend! heel grappig zo heb je er nog nooit van gehoord zo ben je er de hele tijd mee bezig 😉
  Er heeft hier ook een stuk over in de krant gestaan en omdat er foto’s van op mijn site staan spreken mensen mij er nu ook op aan, terwijl ik er nog veel te weinig van af weet…

 • antsje

  Prachtige foto’s Jan vooral de één na onderste. Helaas moet ik steeds werken( de wekker gaat om iets voor 6 ) dus bij mij komt het er niet van. Maar zo geniet ik ook echt mee

 • klaproos

  een sprookje uit 1001 nacht zo lijkt het wel jan,
  wowwww ik ben der stil van wil je dat geloven:-)

  schitterende foto’s

 • boomkruiper

  Zelfs zonder spiegelende ondergrond is het mooi. Wat is dit genieten!

 • Sylvia

  Wat een luchten weer. Ik kan niet kiezen hoor, ze zijn allemaal mooi!

 • thea

  De foto’s is al genieten,
  hoe moet het wel zijn
  als je dit in het echt ziet.
  Ik zal een poging wagen dit weekend.

 • P-TER

  Gisterenavond zag ik dezelfde maan met deze kleuren, maar had jammergenoeg mijn camera niet bij!
  Ik zal toch eens naar het hoge noorden
  moeten afzakken om om dit prachtig pecktakel mee te maken.
  Dit is TOPfotografie Jan ! ! !
  Gr.
  P-TER

 • Tiny

  Schitterend, wat een kleuren en wat een sfeer.
  Die is genieten zeg.
  Ik ga ook eens opletten het a.s weekend.
  Zou het wel heel graag willen vast leggen.
  Op de foto is het al mooi, maar de stilter ebij maakt het heel bijzonder denk ik.
  Groetjes en ga nog ff door zo.
  Met je nachtelijker kuiers 😉

 • Elmar

  Prachtige foto’s Jan!
  Je wachten werd beloond, geweldig!
  mocht ik nog wakker zijn de komende dagen dan zal ik de NLC’s zeker proberen te ontwaren!
  groetjes,
  Elmar

 • Jetske

  Schitterende serie. De eerste twee foto’s vind ik als inleiding erg mooi. De lichtende nachtwolken heb je prachtig vastgelegd. Ik heb vanochtend je enthousiaste verhalen mogen horen over het verschijnsel. De lichtende nachtwolken twinkelden daarbij nog in je ogen. 🙂

  Toch wel jammer dat ik te vroeg naar huis ben gegaan en ze weer niet zelf heb mogen aanschouwen.

 • Annemarie

  Ik heb ze gisteren ook gezien, maar dan vanaf de snelweg, het was inderdaad prachtig! ik kon helaas daar niet zomaar stoppen..
  Misschien dat ik zaterdagavond de tijd heb.. 🙂 Of morgenavond bij P-ter!
  Jij hebt ze in elk geval prachtig op de foto gezet.

 • Brimstone

  Geweldig dat je het verschijnselen nu zo grootschalig hebt gezien. Maar kom jij nog weleens in je bedje, vroeg ze bezorgd 🙂

 • Jan K. alias Afanja

  @Brimstone:
  Tot nu toe ben ik na afloop van elke lichtshow lekker mijn bedje ingerold, en eigenlijk niet eens later dan normaal. Ik ben nu eenmaal een nachtmens … 🙂

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!