Lichtlijnig

Noctilucent Clouds

door op 24 jun 2009 om 10:38 uur, onder De Leijen, NLC's

Er lijkt dit jaar maar geen eind te komen aan het feest van de lichtende nachtwolken. In 2005 heb ik ze gedurende twee nachten gezien en vorig jaar heb ik ze alleen op 14 juli gezien. Gisteravond verschenen ze voor de derde keer deze zomer voor mijn camera, en dan heb ik ook nog zeker twee showtjes gemist. En dus tracteer ik vandaag nogmaals op NLC’s. Ik ben van plan om er net zo lang mee door te gaan tot jullie er helemaal flauw van zijn, ’t is maar dat jullie het even weten …

de Leijen

Even over half elf ben ik gisteravond op goed geluk in de auto gestapt voor een ritje naar de Leijen. Vlak nadat ik mijn camera’s had opgesteld bij één van de picknicktafels verschenen de eerste zilveren draden aan de nachtelijke hemel. Ze verschenen alleen niet waar ik had gehoopt dat ze dat zouden doen …

lichtende nachtwolken

Ik begrijp er niets van … In mijn beleving verschenen de lichtende nachtwolken in voorgaande jaren aan de noordnoordwestelijke hemel om dan in noordoostelijke richting langzaam te verflauwen. De afgelopen dagen verschijnen ze echter steevast in het noordnoordoosten. Als gevolg daarvan lukte het me niet om de weerspiegeling van het lichtspel in de Leijen te vangen. Desondanks was het absoluut de moeite van het nachtelijke ritje waard …

lichtende nachtwolken

Deze keer heb ik mijn oude camera op een mini-statief gezet. Daarmee heb ik om de 60 seconden een foto gemaakt, en die foto’s ga ik aaneen smeden tot een kort filmje. Daarmee hoop ik de bewegingen in de lichtende nachtwolken te kunnen laten zien, want het gaat heftig tekeer daar op 80 km hoogte. De gemiddelde snelheid van de wind ligt er rond de 150-200 km per uur, maar 600 tot 800 kilometer per uur schijnt geen uitzondering te zijn …

lichtende nachtwolken

Tegen middernacht was het feestje weer voorbij. Maar vanavond tussen 23:00 en 24:00 uur krijgen we wellicht een reprise te zien.

:, , ,

15 Comments for this entry

 • Hendrika

  Mij verveel je er niet mee :~)! Ze waren deze keer gelukkig niet zo kortstondig als de vorige keer. En maar weer kijken vanavond natuurlijk. Ze zijn onvoorspelbaar, ook wat richting betreft.

 • Me!

  Mooie opnames Jan. ik ben benieuwd naar de film

 • Sylvia

  Mooi. Op de eerste foto zijn vooral de kleuren en het water zo mooi.

 • Brimstone

  Zo gauw zal ik niet flauw worden van dit schitterende schouwspel. De eerste foto is geweldig!

 • antsje

  Prachtige foto’s Jan. Mij zul je niet horen klagen. De eerste foto mag er ook zijn

 • Sandra

  ik ben er ook nog lang niet op uitgekeken, ik kom pas net kijken 😉 Spiegelend in het water is natuurlijk wel heel erg mooi, daarvoor moet ik ook even op de fiets of in de auto stappen, of dat er vanavond van komt….weet ik nog niet

 • Jetske

  Prima hoor, mij verveel je niet snel….met deze foto’s. 😉
  Zal proberen vanavond om 23 uur op een locatie te zijn bij het water. Dankzij je tip: noord,noordoost en m.b.v. Google Earth heb ik een plaatsje uitgezocht.
  Ben benieuwd. En nog maar proberen het geheel wat fatsoenlijk op de foto te krijgen, ik heb immers nog niet zoveel geoefend.

 • Jan K. alias Afanja

  @Jetske:
  Even voor alle duidelijkheid: ze kwamen de afgelopen dagen tevoorschijn in de richting NNO, maar dat wil niet zeggen dat dit vanavond ook het geval zal zijn. Ze kunnen net zo goed in de richting NNW verschijnen, of helemaal niet, zoals dinsdag …
  Het is een kwestie van zo tussen 23:00 en 24:00 uur de hele noordelijke hemel afspeuren.
  Wat verder dit jaar opvallend is – ik heb het alle eerder geschreven – is dat de lichtende nachtwolken steeds erg hoog aan de hemel te zien zijn. Dat is mooi, maar dat maakt een fotoserie met een weerspiegeling van de NLC’s er niet gemakkelijker op.
  Hoe dan ook succes vanavond!

 • klaproos

  der moet héél wat gebeuren jan wil je mij met zoiets gaan vervelen:-)
  ik zie dat héél erg graag 🙂
  da’s een feest elke dag weer:-)
  ik zou zeggen trek nog maar een blik open 🙂
  maak er een fijne avond van hé

 • Tiny

  De eerste foto is schitterend, ik word daar niet flauw van hoor, is puur genieten.
  Ik zelf slaap rond die tijd, zou het best eens willen zien,maar zou niet weten waar ik het hier zo mooi zou kunnen zien.
  Hoop dat het je lukt er nog meer foto’s van te nemen.
  Succes en ben benieuwd naar je filmpje.
  groetjes.

 • Elmar

  Stuk voor stuk mooie foto’s Jan, je zult dus van goede huizen moeten komen wil ik er flauw van worden! 😉
  groetjes,
  Elmar

 • Daisy

  Weer knappe foto’s! Vooral de eerste trekt me aan door zijn kleuren!

 • Hanny

  Blijf maar “gewoon” door fotograferen en publiceren op je log. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Zelf op pad gaan, zit er nu even niet in.

 • boomkruiper

  Jan wat mij betreft….ik lust er wel pap van. Wat is het mooi maar hoe ik ook uit het raam kijk voor het slapen gaan: ik zie niets behalve ja een mooie lichte lucht en sterren

 • thea

  Dit zal mij niet snel gaan vervelen,
  dus wat mij betreft, vooral doorgaan.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!