Lichtlijnig

Lichtende nachtwolken

door op 17 jun 2009 om 02:27 uur, onder landschap, NLC's, wolken

Nadat ze eerder deze week al gezien waren in o.a. Duitsland en Ierland, was ik er gisteravond helemaal klaar voor: lichtende nachtwolken. Wie mijn weblogs al wat langer volgt, weet dat er een paar zaken zijn waarvoor ik graag ’s nachts op pad ga: poollicht en lichtende nachtwolken. Van poollicht zal vooreerst geen sprake zijn, maar voor lichtende nachtwolken, waren de omstandigheden gisteravond ideaal.

Poollicht is mooi, maar lichtende nachtwolken mogen er toch ook absoluut zijn! Er gaat een feeërieke, bijna betoverende werking uit van de ragfijne zilverblauwe lichtende nachtwolken. Lichtende nachtwolken, ook wel NLC’s (Noctilucent Clouds) genoemd, zijn bepaald geen dagelijks verschijnsel, maar ik heb ze de laatste 4 jaar al verschillende keren mogen zien en fotograferen …

lichtende nachtwolken

De wetenschap staat nog altijd voor een raadsel over het precieze ontstaan van lichtende nachtwolken. Eén van de theorieën is, dat ze bestaan uit ruimtestof, afkomstig van meteorieten. Deze uiterst fijne stofdeeltjes bevinden zich op een hoogte van ca. 80 km boven de aarde. Onder bepaalde omstandigheden zetten zich kleine ijsdeeltjes vast op de stofdeeltjes …

lichtende nachtwolken

Wanneer de atmosfeer droog en helder is, en als het hoog in de atmosfeer koud is, worden de lichtende nachtwolken in de periode half mei – half juli rond middernacht af en toe zichtbaar aan de noordwestelijke tot noordoostelijke horizon. De zon verdwijnt in deze tijd van het jaar maar een paar graden onder de horizon. Terwijl het hier bij ons net donker is, schijnt de zon van onderen tegen de stofdeeltjes op ca. 80 km hoogte. De wolken geven zelf geen licht, maar weerkaatsen het zonlicht. De veel lagere “gewone” wolken bevinden zich in de aardschaduw, waardoor ze zich donker aftekenen tegen de lichtere achtergrond …

lichtende nachtwolken

Toen Aafje gisteravond aanstalten maakte om naar bed te gaan, heb ik haar er maar vast op voorbereid dat het met mij wel eens laat zou kunnen worden … En dat werd het ook. Rond kwart voor twaalf liep ik even naar de voordeur om eens een blik op de noordelijke hemel te werpen. Ik had aan één oogopslag genoeg: lichtende nachtwolken! En ze zaten hoog ook …

lichtende nachtwolken

Terwijl ik mijn schoenen aantrok, heb ik Outlook even gecheckt. Er waren intussen waarnemingen binnengekomen vanuit de regio Hannover, omgeving Huizen en zuidoost Drenthe. Dat zul je altijd zien: hele dagen staat Bertje Vis me hier toe te schreeuwen dat er post is, maar als je hem nodig hebt, houdt hij zijn grote muil …
Nadat ik nog snel twee mailtjes had verstuurd, ben ik zo snel mogelijk naar Smalle Ee gereden. Ik had ook niet veel later moeten zijn, want het spektakel leek al over het hoogtepunt heen te zijn …

lichtende nachtwolken

De eerste foto heb ik om 0:06 uur meteen naast de auto genomen. De laatste foto heb ik om 0:28 uur genomen van het laatste vage schijnsel van de lichtende nachtwolken. Gelukkig was ik nog net op tijd bij Smalle Ee om dit feestje nog te kunnen vastleggen. Op het risico af om een keer voor niets midden in de nacht aan het water te zitten – wat helemaal niet erg is op een mooie stille zomeravond – denk ik erover om wanneer zich een volgende kans op NLC’s voordoet voor alle zekerheid eens rond half twaalf bij de Leijen te zijn. Dat moet ook hele feestelijke plaatjes kunnen opleveren …

lichtende nachtwolken

Er is trouwens best kans, dat de show vanaf een uurtje of drie vannacht herhaald wordt, maar dan in het noordoosten. Dus heb je een slapeloze nacht of ben je ‘gewoon’ ruim voor zonsopkomst opgestaan, houd dan de noordoostelijke horizon maar eens in de gaten … Dat wacht ik echter niet af, ik ga eerst eens lekker lang slapen … Welterusten.

:, , ,

25 Comments for this entry

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!