Lichtlijnig

Klein grut

door op 15 jun 2009 om 17:23 uur, onder dieren, insecten, juffers & libellen, vlinders, vogels, Weinterper Skar

Na de twee prachtige fotokuiers die ik vorige week maandag en woensdag op de Merskenheide heb gemaakt, en die uiteindelijk resulteerden in het filmpje over het reilen en zeilen rond de schaapskudde, was het vandaag tijd om weer eens naar een andere locatie te gaan. Kijkend naar de lucht en de geringe wind, had ik wel zin om even naar De Deelen te gaan. Er zouden vast mooie spiegelingen te kieken zijn …

Omdat mijn benen vandaag weer eens flink krachteloos aanvoelden, heb ik dat plan echter maar laten varen. Ik ken mezelf een beetje … Om te beginnen zou een kuier in De Deelen vandaag aan de lange kant zijn, maar bovendien zou ik die spiegelingen natuurlijk weer vanuit de meest moeilijke posities en op onmogelijke plekjes willen vastleggen … Nee, het leek me veel wijzer om maar weer eens even naar de dobbe in het Weinterper Skar te gaan. Daar was tenslotte ook altijd wel een mooie spiegeling te kieken …

de dobbe in het Weinterper Skar

Langs het pad naar de dobbe viel het me op dat er talloze kleine witte vlindertjes rond fladderden. Ik heb geen idee wat voor vlindertjes het zijn, maar zitvlees hebben ze niet. Het is een en al onrust en ze laten zich maar moeilijk benaderen door de camera …

vlindertje

Bijna op hetzelfde plekje lukte het me voor het eerst dit jaar om een sprinkhaantje op de gevoelige plaat vast te leggen. Ook dit kostte wat moeite en geduld, want het was er weer zo één die graag verstoppertje speelde door steeds achter de grashalm te draaien …

sprinkhaantje

Het grote voordeel van een kuiertje naar de dobbe is het bankje dat er staat. Omdat het bankje onlangs een paar meter is verplaatst, ben ik er tegenwoordig zelfs een paar stappen eerder. Daar aangekomen heb ik eerst in alle rust een shagje gerookt om mijn benen weer wat kracht te laten verzamelen. Aan de andere kant van de dobbe hadden een paar jonge meerkoetjes dolle pret, ze schaterden het uit. Toen ik ze na enige tijd behoedzaam probeerde te benaderen voor een foto, waarschuwde pa of ma het kroost om als de donder tussen het groen aan de oever te verdwijnen. En daar bleven ze totdat ik aan het eind van mijn fotosessie weer op het bankje zat. Meer dan een waakzame meerkoet sr. kreeg ik niet op de foto …

meerkoet

Maar gelukkig viel er nog veel meer te zien. Het was er bijvoorbeeld een drukte van belang met libellen. Vanwege het hogere waterpeil in de dobbe zijn ze tegenwoordig alleen wat lastiger op de foto te krijgen, omdat ze verder van de oever zitten. Deze libel (een viervlek?) zat net dicht genoeg bij de kant om er iets van te kunnen maken …

viervleklibel

Nog meer werk dan van het kleine witte vlindertje had ik ervan om dit blauwtje te fotograferen. Met deze ene foto moest ik het doen, ik had geen schijn van kans om ook de onderkant van de vleugels even te kieken …

blauwtje

Bijna terug bij het bankje kon ik het niet laten om me nog even op de kleine zonnedauw te storten. Het is wel te zien dat ik tegen die tijd niet meer op mijn best was, want hoe goed ik ook zocht, nergens vond ik een insect dat ten prooi was gevallen aan deze kleine vleeseter. Pas toen ik thuis was, zag ik dat ik min of meer toevallig toch een gevangen vlieg had gekiekt. Die was echt vastgelegd …

vlieg gevangen door zonnedauw

Ik was nog maar net begonnen aan de terugweg, toen ik in het pas uitgedunde bos bij de dobbe een paar reeën zag staan. Helaas hadden zij mij ook gezien, want terwijl ik mijn camera richtte, begaven ze zich in de richting van het omringende groen. Meer dan een vage schim van de bok kreeg ik niet meer te zien. Normaal gesproken zou ik deze foto weggooien, vandaag doe ik dat eens niet, omdat hij op de een of andere manier wel symbool staat voor de rijkdom van mijn fotokuier van vandaag …

schim van een reebok

:, , , , , , , ,

17 Comments for this entry

 • Jetske

  Oké klein grut, maar wel een grote oogst. 🙂
  Het sprinkhaantje kun je foppen door aan de ene kant een takje te houden zodat jij aan de andere kant je foto kunt maken.
  De foto van de kleine zonnedauw met prooi is schitterend geworden. Je hebt toch nog geen bril nodig? 😉
  Je hebt gelijk dat je de foto van de vluchtende ree hier hebt geplaatst. Het heeft wel wat zo’n foto.
  Vervelend dat je benen niet zo wilden vandaag, hopen dat er snel weer wat meer kracht in komt.

 • Hendrika

  Het blauwtje is schitterend. Ik heb nog nooit zonnedauw gezien, maar zo te zien is het een kleine – mooie, fotogenieke – plant. En dan ook nog reeën tegenkomen: je oogst vandaag was weer zeer variabel.

 • Heidehipper

  Mooi, dat kleine spul. Met het Blauwtje kan ik je ook niet verder helpen. Wel met het kleine vlindertje. Hij lijkt wittig, maar is in werkelijkheid lichtgroen. Het is de Eikenbladroller. In en rondom elke Eik zit het momenteel vol met deze jongens.

 • Sylvia

  Prachtige serie, veel moois te zien met dit kuiertje! Dat blauwtje is echt super!

 • Tiny

  Jammer dat de reeën er van door gingen, maar je had al wat mooie plaatjes gemaakt..
  Het blauwtje is bij mij mnog nooit blijven zitten, zie hem in bargerveen ook veel,
  De zonnedauw heb ik nooit gezien alleen op foto’s, mooi plantje en toch nog een vliegje gevange,
  Mooi is dat dat je als je de foto’s op de pc ziet je vaak zoveel meer ziet 😉
  had ik laatst met de kat zonder staart 😉
  Gezellige avond en groetjes

 • Annemarie

  Terwijl die vlieg op de zonnedauw er toch wel overduidelijk op staat. Prachtig!
  Ik heb zo’n vleesetertje thuis staan. Ideaal voor mijn muggen/vliegen in huis. Ik heb al tijden geen vliegenmepper meer hoeven gebruiken.

  Je hebt ondanks dat het een klein kuiertje was een heleboel getroffen. Heerlijk!
  Het was er dan ook mooi weer voor.

 • Elmar

  Wat een gevarieerde serie foto’s Jan! 🙂
  Het Icarusblauwtje is een beauty!
  De kleine zonnedauw hoeft voorlopig geen honger te lijden! 😉
  groetjes,
  Elmar

 • Me!

  De libel heeft vandaag mijn voorkeur. Schitterend. Alhoewel dat blauwtje…

 • Sandra

  Een rijke oogst vandaag dus, van alles wat 😉

 • Jetske

  Nog even een naschrift. Wat het blauwtje betreft. Ik denk dat het een heideblauwtje is. Elmar schrijft een icarusblauwtje maar die heeft minder brede bruine randen. Eigenlijk moet je voor een goede determinatie de onderkant van de vleugels ook zien.
  Op Terschelling maakte ik de laatste dag een fotoserie van dat blauwe spul. Ik ben een tijd aan het determineren geweest op internet. Eén dezer dagen zal ik het log plaatsen met een linkje van een vlindersite van blauwtjes.
  Nog een fijne avond en groetjes aan Aafje.

 • klaproos

  ohhh jaaaaa of dat rijkdom is,
  dat heb ik nou ook, dan voel ik me zó enorm gelukkig:-)
  dan zou ik elke foto plaatsen,

  dank je wel jan het is geweldig wat ik hier zie,ik hoop dat je morgen opstaat als een jonge vent van 22

  heel veel sterkte

 • Bep

  Tjonge zoveel moois op 1 dag.
  Mooi het blauwtje de libel en de sprinkhaan.
  En als toegift een vage schim van de bok,
  daar zou ik toch heel erg gelukkig mee zijn.
  Je vorige serie van de schaapskudde was bijzonder om te zien.
  Mooi in beeld gebracht.

 • antsje

  Prachtige foto’s Jan . Ik ga voor de vlinder die kleur geweldig zo mooi. En de ree altijd weer moeilijk om op de foto te krijgen

 • P-TER

  Knap hoe je steeds uit je fotokuiers,
  zo’n prachtig resultaat haalt
  die het zo interesant maken.
  Gr.
  P-TER

 • Miriam

  Dat was dus een wijze beslissing, wat een goede oogst! Wat zul jij voldaan thuis zijn gekomen!

 • boomkruiper

  Jaaaah Rijkdom met een grote R Jan. Ik hoorde je zoemen toen je die vingerhoedjes inging 🙂

 • boomkruiper

  Jaaaah Rijkdom met een grote R Jan. Ik hoorde je zoemen toen je die vingerhoedjes inging 🙂 ..

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!