Lichtlijnig

Schapen op de hei

door op 10 jun 2009 om 17:44 uur, onder dieren, Merskenheide

Maandagmiddag liep ik de schaapskudde op de Merskenheide net mis. Omdat de schapen volgens Heidehipper vandaag en morgen voorlopig voor het laatst op de heide zijn, en ik toch wel graag de herder en zijn honden even in actie wilde zien, ben ik vanmiddag in de herkansing gegaan. Toen ik rond 12:30 uur bij de heide aankwam, zag ik dat de kudde in de verte aan de noordkant van de heide stond te grazen …

schaapskudde op de hei

Toen ik een tijdje later op het pad langs de noordkant liep, kwam het hele spul me tegemoet …

schaapskudde op de hei

Omdat het geluid van een kudde grazende schapen echt indrukwekkend is, leek het me wel aardig om eerst een paar video-shots te maken. Dat pakte erg goed uit, want ze kwamen recht op me af en staken het pad over, zodat ik me ineens midden in de kudde bevond. Dat was voor de herder en zijn honden het sein om in actie te komen, want aan de andere kant van het pad ligt achter het struikgewas een voor schapen ongetwijfeld uiterst smakelijk maïsveld.

In eendrachtige samenwerking werd de kudde teruggedreven naar de heide. Ik volgde de herder, die nog een gast bij zich had, door het kreupelhout, dat de heide in de noordwesthoek begrenst, om de westkant van het open heideveld weer te bereiken …

de Merskenheide

Daar hield Ka of Katje, met zijn zeven maanden de jongste van de drie honden, al wachtend een oogje in het zeil …

Katja bij de schaapskudde

Vanaf dit wat hoger gelegen punt, waar je normaal gesproken als bezoeker niet mag komen, heb je een prachtig uitzicht over de heide …

de Merskenheide

.

de herder op de Merskenheide

Terwijl de honden dan eens hier, en dan weer daar waren, nestelden we ons gedrieën op de aarden wal. De gast van de herder, die een paar dagen was overgekomen vanuit Goerree-Overflakkee om de rust van de heide op te zoeken, kon het goed vinden met de honden …

op de Merskenheide

Net als de herder zelf trouwens …

op de Merskenheide

Omdat de kudde mooi overzichtelijk in een kom liep te grazen, hoefden de herder en zijn honden slechts één keer in actie te komen. Nadat twee vermetele schapen over de wal aan de overkant in een volgende kom waren gescharreld en uit zicht dreigden te verdwijnen, volgden er al snel meer …

de herder in actie op de Merskenheide

Voor het overige was er alle tijd om een praatje te maken, over adders bijvoorbeeld … Nadat ik mijn verhaal over de ontmoeting met een paar adders enkele weken geleden had gedaan, vertelde de herder dat deze vraag hier wel vaker werd gesteld, maar dat hij er hier nog nooit één had gezien. De belangrijkste verklaring die hij hiervoor kon bedenken was dat hij altijd achter de kudde loopt. Als er al ergens een adder ligt, dan is die al lang weg tegen de tijd dat de herder er passeert …

de herder op de Merskenheide

Tegen half drie werd het tijd om weer in beweging te komen. De kudde zou worden ingeënt tegen de beruchte blauwtong en moest dus weer naar het nachtverblijf in het bos worden gedreven …

de herder op de Merskenheide

Een van de schapen was afgelopen nacht moeder geworden van twee mooie bonte lammetjes. Tot nu toe had ze zich met haar kroost de hele dag apart van de kudde mogen bewegen …

schaap met twee pasgeboren lammetjes

Nu werd ze door de honden samen met de andere schapen vooruit gedreven, en dat stond mama niet echt aan …

boos schaap met lammetjes

De herder regelde voor één van de lammetjes een veilige tocht, door het beestje in de armen van zijn gast te duwen. Die leek dat helemaal niet erg te vinden …

gast van de herder met een lammetje

En zo was het hele spul rond kwart voor drie weer veilig terug bij bos en ven …

de schaapskudde bij bos en ven

De video volgt nog, maar dat vergt eerst nog wat montagewerk …

:, , ,

23 Comments for this entry

 • Annemarie

  Wat heb jij mazzel gehad Jan! Geweldig.
  je had er ook gaaf licht voor zo te zien. 🙂 Prachtige presentatie.
  Gaat de herder hier ook kijken?

 • Jan K. alias Afanja

  @Annemarie:
  Of de herder hier gaat kijken, weet ik niet, maar zijn gast vast wel. Zij vroeg namelijk naar de url van mijn weblog en website.

 • Hendrika

  He, ik zie opeens dat ik vijf minuten de tijd heb om mijn reactie te bewerken: is dat nieuw?

 • Jan K. alias Afanja

  @Hendrika:
  Goed opgelet! 🙂
  Omdat ik zelf nog wel eens een tikfoutje in een reactie zet, waar ik dan flink van baal, leek het me handig om een mogelijkheid tot het bewerken van reacties te implementeren.

 • Me!

  Een prachtige fotoreportage Jan met een hele mooie beginfoto.

 • H@@Pee

  Het blijft altijd een geweldig gezicht om de kelpies aan het werk te zien. Vooral de samenwerking tussen herder en hond is een genot om naar te kijken..
  Ik heb vorig jaar op het Doldersummerveld al eens een serie foto’s gemaakt…

  Mooi serie heb je er van gemaakt Jan.

 • thea

  Dat was echt genieten denk ik,
  om zo met de herder op stap te zijn.
  Mooie serie is het geworden.
  De herder loop dus echt met een stok zo te zien.

 • Sandra

  Wat een leuke serie. de herder die zijn hond aanhaalt vind ik echt een heel veelzeggende foto, prachtig die trouwe hond!

 • klaproos

  wat een heerlijk gezicht jan
  dat lijkt me nou zo’n zaaaaaalige job hé,
  de hele dag maar tussen de schapen en op de hei lekker buiten, super relaxed,
  en die honden,die hebben een gouden leven zo hé,

  “geweldig jan”
  je pept m’n hele avond op 🙂

 • Elmar

  Wat een prachtige serie, het moet geweldig geweest zijn om een tijdje met de herder, de honden en de kudde op te trekken!
  groetjes,
  Elmar

 • Jan K. alias Afanja

  @Klaproos:
  Met weer als dat van vandaag is het inderdaad geen verkeerd werk om op relaxte wijze wat op de hei te bivakkeren met de honden en de schapen. Het is echter ook wel eens heel ander weer, en of het dan ook nog zo leuk en relaxed is …

 • P-TER

  Je hebt massel gehad Jan om dit te mogen meemaken!
  En die twee lammetjes zij om te stelen.
  Ik geniet al van je foto’s,
  maar zie ook al uit naar het flimpje!
  Gr.
  P-TER

 • Fred

  Hallo
  Een prachtige fotoeserie.
  Dat is genieten.
  Gr
  Fred

  http://fotograaffdaenen.wordpress.com/

 • Jetske

  Dit is een schitterende serie geworden. Prachtig om de herder en de honden aan het werk te zien. Wat leuk dat er nog een gast bij was en ze heeft er een heel eind voor moeten reizen.
  De foto van het silhouet van de herder met de wijzende staf vind ik super. Ook zijn hoed geeft net wat extra’s.
  De bonte lammetjes zijn wel bijzonder.
  Ik vind overigens de schapen nu ze geschoren zijn er niet mooier op geworden. Ze hebben duidelijk een ander model dan de voor ons bekendere ras.

  Wat raar dat ik sommige typefouten in dit kader niet zie en als het geplaatst is ik de fouten dan wel ontdek. De bekende blinde vlek. Een goed idee dus om ons wat langer tijd te geven om het te verbeteren. Hoewel ik bij jou altijd gewoon een mailtje stuurde met het verzoek om mijn fouten te verbeteren. 😉

 • Miriam

  Gaaf Jan, dat je dit zo van dichtbij mee mocht maken. Dat is de kers op de slagroom, dat soort dingen!

 • Pauline (de gast)

  Ha Jan,

  Wat staat alles snel op de site en wat een mooie fotosessie. Ik ben alleen vanmorgen nog meegeweest met de herder, het weer was een stuk slechter dan gisteren en ik had het al snel behoorlijk koud. Heb gisteren nog mogen helpen met enten door de schapen die de injectie gehad hadden te markeren met een oranjeschrijvende stift. Ik zal de herder zeker deze presentatie doorsturen. Dank je Jan voor dit mooie stukje werk. Hoe lang blijft deze serie zichtbaar op internet?

  Vriendelijke groeten van Pauline

 • Jan K. alias Afanja

  @Pauline:
  Leuk dat je al zo snel reageert.
  Ik heb ervan genoten gisteren op de hei. Vooral omdat ik daar vaak een fotokuiertje maak, vond ik het wel bijzonder om de Merskenheide nu eens te kunnen bekijken vanaf een plekje waar je normaal gesproken niet mag komen. En waar je i.v.m. adders ook maar beter niet alleen kunt komen …
  Ik probeer zaterdag de videobeelden hier online te zetten.
  Jammer voor je dat het vanochtend regenachtig en koud was, maar de mooie dag van gisteren pakken ze je niet meer af!

 • ingrid

  hallo fotograaf,

  ik ben een vriendin van de gaste en zij maakte mij attent op deze prachtige serie foto’s. heerlijk om naar te kijken, zou zelf graag de fotograaf, herder of de gaste zijn geweest. heel uitnodigend dus.

  vr. gr. ingrid brinkhof

 • Arie Huisman

  Hallo Jan,

  Het zijn echt prachtige foto’s geworden. Ik vond het ook leuk dat je er was op de heide.
  Al met al een mooie dag op de Mersken. Morgen trek ik door naar Kappelepoale met de schapen en dan waarschijnlijk maandag naar de Skoapedobbe in Elsloo… En natuurlijk mijn hondjes Biene (Altdeutsche Hutehund), Kattekop (Kelpie) en Tessy ( Bordercollie)

  Groet Arie, de herder…

 • Jan K. alias Afanja

  @Arie:
  Ik heb er echt enorm van genoten!
  Zoals ik in reactie op Pauline al zei: zaterdag zet ik wat videoshots online op het weblog.
  Misschien treffen we elkaar nog eens ergens op de hei.

 • Jan

  Mooie serie foto’s van mens en natuur en toch is alles in harmonie. Ik denk dat er vele zijn die deze serie zien die denken’ was ik die “gast” maar geweest. Een unieke ervaring in het zo volle en drukke Nederland.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!