Lichtlijnig

Zon over De Mersken

door op 09 jun 2009 om 14:01 uur, onder dieren, insecten, Merskenheide, vlinders

Gistermiddag heb ik weer eens een rondje Merskenheide gedaan. Nou ja … een half rondje dan, want het was me te ver om helemaal rond te gaan. Bij het betreden van het pad naar de heide was meteen duidelijk dat er sprake was van een uitzonderlijke situatie …

afrastering De Wylde Weide

Er graast momenteel een schaapskudde van de Wylde Weide op de heide. Toen ik bij de heide aankwam, was er echter in geen velden of wegen een schaapskudde te zien. Wel was goed te zien dat de schapen hier al flink aan het werk waren geweest …

Merskenheide

Terwijl ik mijn weg vervolgde over het zuidelijke pad, brak de lucht steeds verder open, waardoor er langzaam maar zeker wat meer insecten tevoorschijn kwamen. Op een bramenstruik zat het eerste dikkopje dat ik dit jaar voor de camera kreeg …

dikkopje

Plotseling hoorde ik hoe de schaapsherder aan de andere kant van het struikgewas zijn honden luidkeels aanstuurde om de kudde te verplaatsen. Ze waren er dus wel degelijk … Omdat het struikgewas te dicht was, kon ik niets van de actie zien. Met de recente ontmoetingen met een paar adders op die plek nog vers in het geheugen, leek het me niet wijs om me een weg door de struiken te banen. Misschien zou ik de schapen nog kunnen zien vanaf het bankje aan het oostelijke pad …

bankje

Tegen de tijd dat ik daar was, waren er in de verste verte geen schapen meer te zien. Aan de noordkant van de heide overheersten de wolken nog, maar vanuit het zuiden werd de lucht steeds blauwer. Het zonnetje kreeg het voor het zeggen, zodat het vest uit kon. Het zat heerlijk op het bankje, waar ik al snel gezelschap kreeg van een wesp(achtige) …

wesp op het bankje

Terwijl ik later via hetzelfde pad weer in de richting van de auto liep, zat er een kleine vos te poseren. De kleine vos was de eerste vlinder die ik dit jaar fotografeerde tijdens een kuier met mijn fotomaatje in De Deelen. Dat exemplaar zag er echter al wat flets en beschadigd uit. Dit was een pronkstukje, en dus moest hij even op de foto …

kleine vos

Omdat het nog goeddeels bewolkt was toen ik op de heenweg langs het vennetje kwam, heb ik dat toen maar letterlijk links laten liggen. Nu ik er opnieuw langs kwam scheen het zonnetje, en dus besloot ik nog even op zoek te gaan naar wat waterjuffertjes. Er waren er genoeg, maar de meeste wilde niet op de foto. Dat was met de onderstaande exemplaren – een vrouwelijke en een manlijke azuurjuffer? – wel het geval …

azuurwaterjuffer

.

azuurwaterjuffer

Terug op het pad kwamen de herder en zijn honden me tegemoet …

schaapsherder en zijn honden

En toen zag ik ook de schapen. Nu de zon was doorgebroken, had de herder de pasgeschoren dieren naar het schaduwrijke bosgedeelte van het terrein gebracht …

schapen in de schaduw

Het was weer een prachtige kuier, waar ik in meerdere opzichten weer een paar dagen mee vooruit kan. 🙂

:, , , , , , ,

25 Comments for this entry

 • aargh

  Toch altijd weer verrassend hoe donzig insecten kunnen zijn!

 • Jetske

  Een heerlijke kuier met veel variëteit.
  De vlinders en andere insecten heb je er mooi opstaan.
  Nu ik even teruglinkte naar je vorige weblog met de gehavende kleine vos, is weer goed het verschil te zien tussen je vorige en je nieuwe weblog. Ik vind de foto’s op dit log veel beter uitkomen. 🙂

 • Hendrika

  De twee vlinders staan er haarscherp op! Ik vind het heel bijzonder dat honden een schaapskudde onder controle kunnen houden.

 • Jan K. alias Afanja

  @Hendrika:
  Dat vind ik ook, daarom had ik ze ook graag even in actie willen zien. Misschien kan ik deze week nog eens voor een herkansing gaan …

 • Heidehipper

  De vlinders staan er mooi op. Je had misschien net een goede dag met de Kleine vos en dat Dikkopje. Bij mijn rondjes zie ik bijna uitsluitend Distelvlinders en dan ook maar direct heel veel. De bovenste van de twee juffers is volgens mij een jonge man Lantaarntje. De tweede is inderdaad een mannetje Azuurwaterjuffer.
  Wat mij wel opvalt is dat die schapen ook zo ongeveer alle lage begroeiing hebben opgegeten. Sinds een paar dagen lopen ze in het bos en ook daar is de onderste meter van het bos nu kaal. Als je op de knieën gaat zitten kun je bijna door het complete bos kijken. Makkelijk om Reeën op te sporen. Voor mij wat minder leuk omdat ik in het struikgewas heel veel macro’s maakte tot nu toe.
  Als je nog eens wilt kijken dan moet je snel zijn. Ik heb met de herders gesproken en donderdag vertrekken de schapen weer.

 • Jan K. alias Afanja

  @Heidehipper:
  En dat terwijl het mij nog maar steeds niet lukt om echt een mooie foto van een distelvlinder te maken …
  Als het meezit, kan ik misschien morgenmiddag nog even een kijkje nemen.
  Dank voor het determineren van het lantaarntje.

 • thea

  Gistermiddag ging de wind draaien en werd het ineens een stuk aangenamer. Mooie kuier heb je gemaakt en er prachtige foto’s aan overgehouden. Het dikkop is prachtig met z’n bontjasje aan, terwijl de schapen het hebben uitgetrokken. Heel bijzonder, een ontmoeting met een echte herder.

 • Sylvia

  Prachtige serie. Vooral dat kleine spul vind ik er geweldig goed opstaan!

 • Elmar

  Wat een prachtige kuier heb je gemaakt Jan!
  Echt een kuier waar je van alles en nog wat bent tegengekomen, dus ik ben benieuwd met wat voor moois je ons nog meer gaat verrassen!
  groetjes,
  Elmar

 • Me!

  Voor vandaag stem ik op dat dikkopje. Maar de rest is ook prime.

 • Tiny

  Mooie serie weer, je hebt de juffers er mooi op gezet.
  De vlinders trouwens ook, heb er nog geen een op de foto gekregen in de tuin, wel in de vlindertuin.
  Maar helaas heb ik geen tijd om te kuieren,moet zelfs vanaf morgen nog overwerken ook 🙁
  Leuk die herder op de foto.
  Vind de bordercollie zo mooi, prachtig om te zien met de schapen.
  die zien er idd een beetje kaal uit..mar we mogen toch hopen dat eerdaags de zomer los barst.
  groetjes.

 • Gelkinghe

  Heb je het met die herder nog over die adders gehad?

 • P-TER

  Die juffers, die vlinder, die bij, de schapen, het
  dikkopje, je maakt er een gevarieerde kuier van Jan!
  En je wist alles weer uitstekend vast te leggen!
  Hopelijk zie je nog eens hoe de schapenherder bezig is!
  Gr.
  P-TER

 • klaproos

  ahhhh bellissima jan , wat een heerlijke heerlijke foto’s,
  jammer dat er geen adders op staan ( whaahahahha)
  je hebt er een heerlijk serie neergepoot, het is genieten steeds weer hier op j e log,
  die weso is ook héél speciaal hé,
  ik vond vorig jaar een heel klein bouwseltje in mijn schuurtje,
  dat heb ik nu binnen …
  :-))

  dank je wel jan

 • lenie

  een heerlijke kuier lekker
  rijkt gevuld …de wespachtige zat
  waarschijnlijk te knagen ??
  reepjes hout voor zijn bouwsel verzamelen ..
  als je goed luisterd kun je het zelfs horen 😉
  groetjes Lenie

 • Annemarie

  Het ziet er ook geweldig uit! En door al die regen ook zo fris. Genieten geblazen.
  Je hebt prachtige vlinders op de foto gezet, ik ben er dit jaar nog maar weinig tegengekomen. Zaterdag maar eens gaan kijken.
  of zondag in de buurt van Apeldoorn, moet vast ook wel natuur te vinden zijn.

 • Sandra

  ieieieie wat een dunne kale schapen!
  Wat staat die wespige er lekker scherp op zeg, en dan die ogen van die juffertjes!
  OT, het werkt echt hè die bloemenfoto’s, nou denk jij dat het met mijn tuin wel meevalt….haha maar gelukkig zie je de rest niet, das allemaal brandnetels…maar dat is dan weer voor de vlinders enzo…goeie smoes!

 • Brimstone

  Ik val het meest voor de werkende honden, maar je had van mij niet anders verwacht 🙂
  Van de insectenfoto’s leer ik veel. Als ik ze nu in m’n tuin zie heb ik er soms zelfs een naam bij paraat. Prachtige foto’s en inderdaad op dit weblog komen ze veel beter tot hun recht.

 • NANNE

  Wauw Jan!

  Prachtige foto’s en dit in combinatie met een wandeling. Ik combineer dit ook, maar ik moet altijd weer tempo maken om tijdig binnen te komen.

  groet, Nanne

 • antsje

  O jé schrikdraad daar wil je wel van af blijven. Weet het nog van vroeger.
  Dan de insecten mooi op de foto vooral de blauwe libel vind ik erg mooi.
  En dan de schapenherder met honden .prachtfoto. Altijd weer mooi te zien de samen werking tussen herder en hond met de schapen

 • boomkruiper

  Je hebt weer een aantal messcherpe macro’s zeg. Prachtig! Je had toch nog veel licht zo te zien

 • sary

  Dat was een heerlijke wandeling je hebt vast genoten en dan toch ook nog de schapen gezien jouw dag kon niet meer stuk denk ik.
  Wat een beauty dat kleine vosje en niet te vergeten de juffers, prachtige foto’s!!

  Groetjes Sary

 • Miriam

  Dat was zeker een heel geslaagde wandeling Jan. Veel gezien, mooie beelden! Die Kleine Vos hè, die heb ik al in geen jaren meer gezien hier in het Zuidwesten. En dat terwijl het in mijn jeugd de meest voorkomende vlinder was…. Zonde!

 • H@@Pee

  Ik kan aan je macro’s zien dat je mooi weer had.
  Want het zijn prachtige foto’s geworden.
  Vooral de juffertjes staan er haarscherp op.

Laat een reactie achter

Zoekt u iets?

Gebruik het zoekveld om de site te doorzoeken:

Nog niet gevonden wat u zocht? Schrijf een reactie bij een bericht of neem contact op via de e-mail!